KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny: 24.000 diákból 140 jutott be a döntőbe
​A XXVII. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntőjét rendezték meg május 25-én a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógia Karán. Magyarországi, erdélyi, felvidéki és vajdasági iskolákból érkező 5-8. osztályos diákok mérték össze helyesírási készségüket és tudásukat digitális formában.

„A verseny célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, valamint a tehetséggondozás”- mondta köszöntő beszédében Dr. Juhász Dezső, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet professor emeritusa.

Dr. Juhász Dezső hangsúlyozta, hogy az írott nyelvet is gondozni kell, amiben az oktatásnak van nagy feladata.

„A nyelvművelés, írásművelés folyamatos feladataink közé tartozik. Nemcsak a nemzeti megmaradásnak van napja, az államalapításnak, hanem a nyelvünknek is van ünnepe, mint ez a mai esemény, ami nem csak verseny, hanem szeretet az anyanyelvünk iránt, amely határoktól független. A nyelvben, a helyesírásban, a nyelvi hagyományokban, a kulturális hagyományokban is közösen hordozzuk identitásunkat. A magyar nyelv hungarikum, amit őriznünk kell”- osztotta meg gondolatait a jelenlévő vendégekkel Dr. Juhász Dezső.

A helyesírási verseny 24.000 jelentkezővel indult, május 25-én a legjobb 140 diák mérte össze tudását évfolyamonként. A versennyel párhuzamosan szakmai előadásokat is tartottak a jelenlévő pedagógusoknak, vendégeknek.