AKTUÁLIS
#Sényő
#szociális létesítmény
#átadás
#Dr. Seszták Miklós
Seszták: Sényőnek, a magyar társadalomnak mindig szüksége van önökre
November 12-én volt a Szociális Munka Napja, így még ünnepélyesebbre sikerült az 1 450 fős település, Sényő újabb közintézményének avatóünnepsége.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 87 millió forintból régi álma valósult meg a szabolcsi településnek, hiszen ma ünnepélyes keretek közt átadták a 340 négyzetméteres, 24 helyiséges épületkomplexumot, ahol Sényő méltó körülmények között tud gondoskodni a településen élő, szociálisan rászoruló embertársainkról. Az idősek klubja azon túl, hogy étkeztetéshez is megfelelő teret biztosít, szociális szolgáltatásokat nyújt és itt kap helyet a házi segítségnyújtás is. Az épület a kornak és funkciójának megfelelően teljes egészében akadálymentesített.

Pehely Zoltán, a település polgármestere beszédében úgy fogalmazott: ha van olyan sényői itt, aki 20 éve nem volt itthon, azt hihetné, hogy eltévedt – ezzel példázva Sényő dinamikus fejlődését, ami az elmúlt öt évben robbanásszerű volt. A polgármester a beruházásról szólva elmondta: alapvető cél volt, hogy a már meglévő szolgáltatások minősége javuljon. Mindazon túl, hogy az idősek kulturált körülmények között tudják eltölteni idejüket, a különböző foglalkozások körének szélesítésével jobban érezzék magukat.

Az átadó ünnepségen jelen volt a térség országgyűlési képviselője. Dr. Seszták Miklós arról beszélt, hogy a fejlesztési forrásokat a településre szabva, az adott lehetőségekhez mérten kell tervezni és felhasználni. A képviselő egy felmérésre hivatkozva rámutatott, hogy a nyugdíjaskorúaknak fontos esemény, amikor beszélgethetnek, közösségben lehetnek. A most átadott nyugdíjasklub - ami közösségi térként is szolgál - pont az ilyen beszélgetésekre, közös programok szervezésre ad lehetőséget. „Higgyék el, a sényőieknek, a magyar társadalomnak mindig szüksége van önökre. Szüksége van az élettapasztalatukra, szüksége van az önbizalomra, arra, hogy sokáig velünk legyenek” – fogalmazott dr. Seszták Miklós.

Vass Istvánné, a Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője elmondta, hogy a most átadott intézményben 50 férőhellyel idősek klubja működik, valamint házi segítségnyújtásban részesül átlagosan naponta 70 fő. A régebbi épületben a tartós bentlakást nyújtó Idősek otthona van, ahol 30 idős, rászoruló ember elhelyezését 24 órás gondozás mellett biztosítják.

A most átadott intézményben étkeztetési lehetőség is van, így azok, akik koruk, egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek önmaguk vagy eltartottjaik részére a legalább napi egyszeri meleg étkezést biztosítani, itt találnak étkezési lehetőséget.

A beruházás keretében a bútorzatot, a berendezéseket és a felszerelési tárgyakat az esetenként speciális életvitelhez igazítva szerezték be. Emellett az ellátottak életkori sajátosságaira, egészségi és mozgásképességére is figyelemmel voltak a tervezésnél, így korszerű, az akadálymentesítési előírásoknak megfelelő épület valósult meg.

A szalagvágást megelőzően az egyházak képviselői megáldották, megszentelték az épületet, majd a helyi óvodások, iskolások színvonalas műsorukkal tették még emlékezetesebbé az ünnepséget. A műsor különlegessége, hogy az iskolások és a nyugdíjasok közös énekkara is fellépett.


- FrissMédia -