AKTUÁLIS
#iskola
#fejlesztés
#támogatás
#beruházás
Seszták: a kormány nem hagyja magára az iskolákat
Mintegy 30 milliárd forintos, részben Európai Uniós forrásból, a Köznevelés-fejlesztési stratégia az Európai Unió, Európa 2020 stratégiájának kiemelt célkitűzéseivel összhangban, állami fenntartású iskolák infrastrukturális fejlesztéseit valósítja meg országosan.

A Kisvárda tankerület, ahol 42 intézményben, 65 ellátáshelyen tart fent iskolákat, - mint ahogyan korábban beszámoltunk róla - sikeresen pályázott, így elsősorban az elmaradt települések iskoláiban jelentős, 130-150 millió forintos fejlesztést valósított meg, hét intézményében. A beruházások teljes értéke, csaknem 750 millió forint. Az állam szándéka – fogalmazza meg a fenntartó -, hogy a beruházásoknak köszönhetően csökkentsék az elmaradt térségék hátrányát.

A Kemecsei Arany János Általános, Alapfokú Művészeti Iskola 2013 óta összetett nevelési-oktatási intézményként működik, tanulóinak létszáma 267 fő, amelynek közel 80 százaléka hátrányos helyzetű diák. A városban, az írásos emlékek szerint, 1648-óta folyik szervezett köznevelés. A központi iskola 1969. március 21-től biztosítja a korszerűbb körülményeket, ami 1990-ben és 2003-ban újabb szárnnyal, könyvtárral, majd nyolc tantermes szinttel gazdagodott.

A mostani, mintegy 150 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően, kialakításra került a megfelelő infrastrukturális háttér, ami hozzájárul, megelőzi, illetve csökkenti az intézmény tanulói lemorzsolódását, a végzettség nélküli iskolaelhagyók számát. Ami napjaink egyik legnagyobb kihívása, hisz az elsődleges munkaerő-piacon egyre nagyobb a szakképzett munkaerőhiány. Ugyanakkor, a szakképzés alapfeltétele a sikeresen befejezett általános iskola – mutat rá a szakember.

Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárda Tankerület Központ, tankerületi igazgatója az átadóünnepségen a kemecsei fejlesztésről elmondta, hogy a földszinten és I. emeleten mellékhelyiségek komplett felújítása, tantermek és folyosók padlóinak és falburkolatainak - valamint ajtóinak, az I. emeleti irodák, és a II. emeleti tantermek padlóburkolatainak a cseréje is megvalósult. A létesítmény biztonságának növelése érdekében, az épület elektromos hálózatának felújítása szintén megvalósult. Iroda és iskolabútorok beszerzése is megtörtént.

Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy Kemecse, egy virágos, fejlődő település, ahova visszatértek a színek. A település legnagyobb büszkesége – vélekedett a képviselő - , hogy „ez az iskola teli van élettel” A ma átadott fejlesztésnek azért van jelentősége, mert a kormány, a város, a képviselőtestület és a tanárok nem hagyják magára az iskolát, hiszen a beruházásnak köszönhetően megújult, megszépült, - amire méltán lehetnek büszkék. – fogalmazott Seszták Miklós.

Lipők Sándor, Kemecse város polgármestere beszédében további fejlesztési igényekről beszélt, abban bízva, hogy hamarosan ezek is megvalósulnak, ilyen például a tornaterem, ami inkább „tornaszoba”, vagy a hiányzó, nem megfelelő befogadóképességgel rendelkező kulturális tér kialakítása.

A beszédeket követően, a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték a felújított épületet, majd közösen átvágták a nemzetiszínű szalagot.