NAGYVILÁG
Külföld
Sehogy sem javul a járványhelyzet Ukrajnában
Továbbra is növekvő ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szombatra ismét csaknem 1200 új beteget azonosítottak, az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 71 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

Ezek alapján előző nap 1172 új esettel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 71 056-ra nőtt, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1709-re, miközben eddig 39 308-an gyógyultak meg, közülük 556-an pénteken. Az aktív betegek száma meghaladta a 30 ezret. Az országban már négy egymást követő napon regisztráltak ezer fölötti új megbetegedést, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet jegyeztek fel.

Előző nap a legtöbb új beteget, 145-öt az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 123-at Ivano-Frankivszk megyéből, ahol két újabb haláleset is történt. Lviv megyében eddig 9671-en fertőződtek meg, közülük 260-an haltak bele a betegségbe. Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 101 új esettel 8342-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig két újabb halálos áldozattal 134-re, miközben eddig 2981-en gyógyultak meg.

Kárpátalján előző nap hat újabb haláleset történt, velük együtt a betegségben elhunytak száma már 198-ra emelkedett, az azonosított fertőzötteké pedig a megyében elérte a 5210-et, közülük eddig 2058-an győzték le a kórt.

Szombattól új karanténrendszer lépett életbe Ukrajnában, mostantól a meghatározott kritériumok, vagyis az aktív betegek, az elvégzett tesztek száma, a fertőzés terjedésének üteme és a kórházi ágyak leterheltsége alapján zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják a térségeket, illetve a nagyobb városokat.

Jelenleg a legsúlyosabb helyzetű, vörös zónába került a nyugati országrészben található Luck, Ternopil, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megye egy járása. Kárpátalja megye egyelőre sárga zónában van, Lviv és térsége, narancsban, a főváros, Kijev viszont zöld zónában a nyilvánosságra hozott térkép szerint. Viktor Ljasko országos tisztiorvos, egészségügyi miniszter-helyettes szombati tájékoztatóján újságírói kérdésre Kijev esetében azzal magyarázta a zöld zónába sorolást, hogy a fővárosban az elmúlt öt napban nem volt növekedés az aktív betegek tekintetében. Szavai szerint Luck pedig azért került a vörös zónába, mert a helyi vezetés nem hajlandó korlátozni a közösségi közlekedést és a tömegétkeztetési helyeket.

Változtatott az ukrán kormányzat az európai gyakorlathoz igazodva a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán is. Zöld zónába sorolják azokat az országokat, amelyekben az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve az ukrajnai növekedést. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni. A zöld zónába sorolt országokból beutazóknak Ukrajnában nem kell karanténba vagy önelszigetelésbe vonulniuk.

Az ukrajnaihoz hasonló adatok érkeznek Romániából is, ahol ismét több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de - az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve - nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati összesítése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, így második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. A járvány terjedésének lassulását jelzi, hogy a szombati növekmény már csak 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét napi átlagát, ahhoz képest, hogy múlt héten még a napi fertőzésszám rendre túllépte az előző két hét átlagának másfélszeresét.

Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 2379 áldozatot követelt a járvány.

Az országban 22 386-ra nőtt a beazonosított és jelenleg is aktív fertőzések száma. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma (7445), mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké (401).

Több mint 16 ezer fertőzésgyanús ember házi karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét. A hatóságok két Arges és négy Arad megyei falut helyeztek szombaton 14 napos vesztegzár alá, mert az említett településeken az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a 3-at.

Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében - köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében - kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is.

- MTI -

Fotó: Tass