Tudomány és Technika
Sapkát kapnak a katonakutyák
Az amerikai hadseregben kifejlesztett fejfedő a helikopteres utazásokon és a robbantások közelében védi meg az ebeket a halláskárosodástól.

A héten az Egyesült Államok hadserege bejelentette, hogy új fejlesztéssel állt elő, melynek haszonélvezői nem mások lesznek, mint a kutyák. Pontosabban a katonai kutyák, akiknek az emberekhez hasonlóan kell helytállniuk a legkeményebb helyzetekben, szélsőséges körülmények között. Rájuk nagyobb veszélyt jelentenek a háborús környezetben rendszeres és hangos zajok, legyen szó helikopteres utazásról vagy robbantások, lövések zajáról. Akár már egy rövidebb helikopterút is mérhető károsodást okozhat a kutyák hallórendszerében, ami sokkal érzékenyebb, mint az embereké: míg az emberi fül által hallható hangtartomány általában 20 Hz-től akár 20.000 Hz-ig terjedhet, addig a kutyák hallása akár 50.000 Hz-ig terjedhet.

A Kutya Hallásvédő Rendszer, azaz a CAPS egy olyan különleges fejfedő, ami megvédi a kutyákat a halláskárosodástól. A rugalmas fejpántot zajszűrővel látták el és jól illeszkedik azokhoz a már létező sisakokhoz és szemüvegekhez, melyek azt a célt szolgálják, hogy megvédjék a négylábúakat a harctéren. A katonai kutyák így jobban hallhatják parancsnokuk utasításait.

A négylábú hősök akkor kerültek legutóbb rivaldafénybe, amikor az Iszlám Állam vezére, Abu Bakr al-Bagdadi elleni amerikai rajtaütésben egy belga pásztorkutya is részt vett. Conant később Trump elnök tüntette ki a Fehér Házban. „Hihetetlen, briliáns, okos, abszolút harcos, nagyon különleges” – jellemezte Trump a kutyakatonát, akinek képét korábban a Twitter-oldalára is feltöltötte.

- FrissMédia -