AKTUÁLIS
Ruszinok adtak egymásnak randevút Fényeslitkén - fotók
Hagyományteremtő céllal, első alkalommal szervezték meg a Nemzetek Találkozóját a Rétközben. A gazdag programokkal fűszerezett országos találkozóra Fényeslitkén került sor. Itt beszélgettünk Erdélyi Tatjánával, a kisvárdai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökével.

Az egész napos rendezvény gazdag programokkal fűszerezett, igazi élményt nyújtó esemény volt. Azon túl, hogy a lélek is jóllakott, az ínyencek sem maradtak táplálék nélkül. A meghívást 15 csapat fogadta el. Jöttek az ország minden szegletéből.

A vendégek délelőtt Kisvárda nevezetességeivel ismerkedtek, majd a program helyszínéül szolgáló Fényeslitke bebarangolása jött. A házigazda szerepét Mártha Mihály Tibor polgármester vállalta magára. A nap hátralévő részében sport és kulturális programok sokasága várta az egybegyűlteket. Felléptek többek közt a kisvárdai csellisták, volt különleges kerékpárbemutató és főzőverseny.

A 15 csapat különlegesnél különlegesebb ételeket főzött. Az esemény fontosságát jelezve dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő is kilátogatott, aki a kötetlen beszélgetéseket követően díjakat adott át a zsűri által legjobbnak ítélt ételek készítőinek.

A díjátadás előtt invitáltuk rövid interjúra Erdélyi Tatjánát.

- Mi ez a rendezvény?

- A kisvárdai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat szervezte itt a Rétközben a fesztivált.

- Rétközi ruszinok vannak itt?

- Így van, és nem csak ruszinok! Arra törekedtünk, hogy ne csak ruszinok találkozzanak, hanem több nemzetiség is. Ahogy Kárpátalján is sok nemzetiség van, ezen a találkozón is arra törekedtünk, hogy minél több képviseltesse magát. Vannak görögök, szlovákok, németek, lengyelek, örmények, ukránok, románok és mi ruszinok. Nagy öröm számomra, hogy sikerült ezt megvalósítani.

- Sok nemzet van itt, ugyanakkor mégis egységes képet mutatnak.

- Igen, és nekem ez nagyon közel áll a szívemhez. Jól esik, hogy a magyar emberek elfogadtak minket, kisebbségeket, hogy együtt tudunk élni, együtt tudjuk gyakorolni a kultúránkat és ezáltal megismerjük egymást. Abban bízom, hogy a mai fesztivállal hagyományt tudunk teremteni

- Nagyon jó a hangulat.

- Szerintem is, és annak örülök, hogy vannak itt emberek Budapesttől Záhonyig, Kisvárdától Komlóskáig. Összesen 15 csapat.

- Milyen programokkal készültek?

- Elsőként a biciklis lányok tartottak egykerekű biciklikkel bemutatót. Fellépet a kisvárdai zeneiskola cselló zenekara és készültünk több más érdekes produkcióval, így focimeccsel nagyoknak és kicsiknek is.

- Ételek is készülnek, olyan ételek, amilyeneket, bevallom, sohasem ízleltem. Még csak nem is hallottam róluk.

- 27 étel készül ma itt, szerintem ez gasztronómiai kuriózum

- Ezek közül melyik a legkülönlegesebb?

- Szerintem egy puliszkaféle szalonnás étel, amit tortaformában készítenek el. Ez el is fogyott fél óra alatt.

- Ezek az ételeket már látta, meg is kóstolta a zsűri?

- Igen. Voltak köztük érdekes vadas paszulylevesek, több fajta pörkölt, marhától kezdve sertésig, nagyon különlegesen elkészítve.

- A magyar étel közül melyik a kedvence?

- Amit a férjem főzött, a sertésfül-pörkölt. Ez egy nagyon különleges kulináris élményt nyújtó étel.

- A ruszin ételek közül?

- Az, amelyik olyan, mint a magyaroknál a derelye, de a többi fajta tésztakülönlegesség is.

- Nagyon összetartó közösség a ruszin?

- Igen! Próbáljuk az igényeket is felmérni. Amikor úgy látjuk, hogy fáradtak az emberek, akkor tényleg foglalkozni kell velük. Nem majd valamikor, hanem minden nap.

- Hogyan élték meg az elmúlt négy hónapot?

- Szerintem elég jól. Sok idős van a közösségünkben, de sok fiatal is. Sok család költözött Magyarországra, akikkel együtt gyakoroljuk a kultúrákat. Jól érezzük magunkat együtt.

A ruszinok identitása főleg két településen maradt meg, ezek Komlóska és Mucsony. Vannak olyan települések, ahol beszélik a ruszin nyelvet: Erdőhorváti, Kány, Mogyoróska, Oroszgadna, Filkeháza, Görömböly, Rakaca, Rudabányácska, Vajdácska, Tornabarakony, Végardó, Viszló. De élnek ruszinok Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Kisvárdán és Szegeden is.

A ruszinok szétszórva élnek Ukrajnában, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Szerbiában, Horvátországban, Romániában és sok más országban, ugyanakkor sehol nincs autonómiájuk. Ugyanakkor mint Közép- és Kelet-Európa egyik ősi nép­ének régi és sokoldalú kultúrájuk, eredeti hagyományaik, saját nyelvük, nemzeti identitásuk van.

A fesztivált a Tisza ETT támogatta.

- FrissMédia -