KULTÚRA
Fesztivál
#Ajak
#lakodalmas fesztivál
#hagyományos
Rövidhír - Kövér László: a család a jövő biztosítéka
A magyarok számára a család, a vallás és a nemzet nem a haladás gátja vagy a múlt eltörlendő hagyatéka, hanem a jövő biztosítéka - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Ajakon.

Kövér László a 11. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál megnyitóján hangsúlyozta: a magyarok hisznek abban, hogy minden, ami a családokat szolgálja, az egyben a jövőt is szolgálja.

"Ajak a jövő városa, ahol az értékek találkoznak" - idézte a házelnök a település jelmondatát. Ebben a mottóban megjelennek a helyiek által évszázadok alatt létrehozott örökség mellett, a magyarság évezredes nemzeti összetartozásának és kétezer éves keresztény európai kultúrájának értékei is.

A hagyományokat nem csak ápolni, hanem megélni kell

A hagyományok és a népszokások őrzésére, valamint ápolására életre hívott programsorozat ebben az évben a felső-szabolcsi kisváros városnapjával együtt tartják.

Ma, az amatőr együttesek zenésztalálkozója indította a fesztivált a kulturális parkban, szombaton pedig elkezdődik az igazi, a színpadon ténylegesen házasságot kötő ifjú pár lakodalma. A helyi hagyományőrző lagzi szinte minden jellegzetességét "eljátsszák" a helyiek: a testvértelepülések népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép a város egész területét bejárja, megtörténik majd a lánykikérés, a kemencékben menyasszonypogácsát, és a főzőedényekben pedig az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát készítik el.

Mindkét fesztiválnap késő este koncertekkel zárul, szombat éjféltől diszkó várja a szórakozni vágyókat Ajakon.