KULTÚRA
Programok
#Kisvárda
#Ki mit tud?
Roma Ki mit tud? Kisvárdán
A rendőrök immáron negyedik alkalommal, főként roma fiataloknak rendeztek versenyt, ahol a jelentkezők több kategóriában bizonyíthattak. Ebben az évben Kisvárda adott otthont a nemes küzdelemnek.

A Szabolcs-Szatmár-Berege Megyei Rendőr-főkapitányság 2019. november 28-án rendezte meg a kisvárdai módszertani központban a „Ki mit tud?” elnevezésű közösségépítő, -formáló rendezvényüket. A tehetségkutató céllal létrehívott rendezvény főként roma fiataloknak szól, akik lehetőséget kaptak, hogy bemutassák tehetségüket.

Dr. Balogh Barnabás, a kisvárdai rendőr-kapitányság kinevezett vezetője elmondta, hogy az idei évben is a megyénkben található nyolc kapitányságához tartozó körzetekből érkeztek versenyzők, akik két korcsoportban 35 produkciót mutattak be tánc, vers és próza, valamint ének-zene kategóriában. Balogh Barnabás úgy véli, hogy nagyon sok olyan fiatal van, akiben ott szunnyad a tehetség, ők itt most megmutathatják, hogy mit tudnak. A mi feladatunk, hogy megpróbáljuk őket „irányba állítani.”

Persze, nem tagadás, hogy a rendezvénynek van egyfajta rendőri vetülete is – fogalmaz, rámutatva, hogy a baleset- és bűnmegelőzés is szerepet kap ezeken a rendezvényeken diszkréten. A cél, hogy ezek a gyermekek ne váljanak áldozattokká.

A Belügyminisztérium és a magyar rendőrség kiemelt figyelmet fordít évek óta arra, hogy a megkülönböztetést, a szegregációt minél inkább háttérbe szorítsa, és a lehetőségekhez mérten, mielőbb megszüntesse. Erre a mostani rendezvény tökéletesen alkalmas – vélekednek a szakértők. Megyénk rendőr-kapitánysága ezekben a programokban úttörő szerepet tölt be, hisz nevükhöz kötődik egy másik sikeres program, „a zene az kell, hogy ne vesszünk el” elnevezésű zene- és tánc oktatásra épülő közösségük.

A megyei döntőn szakmai zsűri értékelte a produkciókat A jó hangulatú rendezvényen színvonalas előadásokat láthatott a közönség. A zsűri döntéséről később számolunk be.