Tudomány és Technika
#robot
#I. Erzsébet
Robotként kel új életre I. Erzsébet
Egy brit művész új kiállításához készítette el a királynő animatronikus robotverzióját, amelyhez az összes létező portrét és történelmi leírást felhasználta.

Greenwichben megelevenedik a múlt: a Királynő Házában bárki farkasszemet nézhet Anglia egyik legjelentősebb alakjával, az 1558 és 1603 között uralkodó I. Erzsébet királynővel. Vagyis animatronikus robotmásával - hála egy kortárs művészeti kiállításnak. Az erőskezű uralkodóról Mat Collishaw alapos kutatómunka után készítette el a közlekedni nem tudó, de mozgó, mimikával rendelkező, élethű robotot.

A művész elsősorban azt a híres, életnagyságú portrét vette alapul, amelyen a királynő a spanyol Armadára mért csapást ünnepli 1588-ban. Emellett korabeli leírások és más portrék, szobrok is segítségére voltak az alkotásban. A mű végül egy különleges kompozíció része lett, a robotfejet ugyanis egy tükör elé helyezték el, ahogy saját portréjára néz. A realisztikus hatást enyhíti, hogy a nézők láthatják a robot felépítését, annak ugyanis csak az arc felőli része alkot maszkot. A másik oldalon, a fej hátsó részén jól láthatók a kábelek és a teljes mechanika.


A Royal Museums Greenwich közlése szerint a cél az volt, hogy minél valóságosabb legyen a robot. Elkészítésekor nem akarták szépíteni a királynőt, mint ahogy az a festményeken gyakran előfordul. Haj- és szemszíne, fogazata és bőre is az ötvenes éveiben ábrázolja az uralkodót.

- globoport -