SPORT
Ritka jól játszott sokáig a Várda, de véleményes bírói döntésekkel nagyon kikapott
Igazi szuperrangadó. Ez lett a Kisvárda-Fehérvár, a bajnokság eddigi legjobbjai csaptak össze. A Várda ötöt rúgott legutóbb a ZTE-nek, a Fradi meg szenvedett a Celtic ellen. A meccsek fényében nem tűnt esélytelennek a Kisvárda, amely legjobb az Üllői úton is nyerni tudott.

A Kisvárda lendületesen kezdett, mindjárt az elején Navratil elől kellett tisztázniuk az FTC védőinek. Aztán a kisvárdai Melnyik lövése kerülte el épphogy a Fradi kapuját.

Tíz perc elteltével a kisvárdai Camaj a 16-os vonaláról rátekerte jobbal, Dibusz kitornázta a sarokból. Óriási védés mentette csak meg a góltól a Fradit.

Aztán két ferencvárosi helyzet következett, előbb egy beadás után épp kifejelték a védők a beadást, majd kis tilitoli után hat méterről mellé gurított a Fradi csatára.

Óriási szerencsével szerzett gólt az FTC a félidő derekán. Egy szörnyű lövésbe beletette a lábát Loncar, és a lábáról a jobb felsőbe pattant a labda.

0-1.

A 35. percben kiegyenlített a Várda! Egy szabadrúgás után Prenga vissza akarta fejelni a labdát, ami a kapu jobb oldalába pattant. Aztán a VAR-szobában visszavonták a gólt.

Ez megint ostoba, hibás döntés volt.

Na, nézzük akkor, miért. Ugyanazért, amiért Ronaldótól is butaságból vették el 0-5-nél a manchesteri gólt.

Ugyanis az elrúgás pillanata nem egy egzakt dolog. Egy véleményes valami.

Mi az? Amikor eldönti a játékos, hogy rúgni fog, az elhatározás ideje? Amikor megfeszülnek a lábizmok? Amikor elindul a rugó mozdulat? Amikor még hozzáér a labda a játékos lábához? De mennyire ér hozzá? Amikor már elhagyta a lábát a labda? Hány centivel? Egy milliméter elég esetleg? Vagy tíz centi kell?

Ha egy látszólag eldönthetetlen helyzetben a támadó focit segítjük, pár kockával vissza kell “tekerni” a felvételt, s máris nem les. Akkor az lesz az elrúgás pillanata.

Komolyan, bárhova be tudok húzni egy zöld vagy piros vonalat ilyen határeseteknél. Ez abszolút népkábítás a vonalazgatással, olyan értelemben, hogy abszolút véleményes a döntés. Szabályozni kell normálisan, és írni kell rá egy számítógépes programot. Mindezt nem azért írom, mintha kételkednék abban, hogy jóhiszeműen járt el minden bíró itt, egyszerűen azért, mert még senki nem mondta ki, hogy meztelen a király.

Az elvett gól benne is maradt a kisvárdai csapatban, innen már nem történt semmi a félidőben.

A szünetben 0-1.

A második félidő hatalmas Camaj-lövéssel kezdődött, egy gyors támadás után húsz méterről rátette, Dibusz szépen védett.

Újabb várdai helyzet jött, Mesanovics obbról, éles szögből majdnem berúgta a hosszúba.

Aztán Melnyik húsz méterről lőtt, megint Dibusz védett.

Óriási rohamokkal kezdett a Kisvárda, nagyon szépen játszott a csapat. Dibusz kapus tartotta meccsben a Fradit.

Hej beadása után Camaj kapásból lőtt tíz méterről, Dibusz ezt is kivédte.

Remekül focizott a Kisvárda, de a Fradi kapusán nem lehetett kifogni.

Aztán megint belenyúltak a meccsbe a játékvezetők, és ez volt a súlyosabb. Egy kisvárdai talpalás után a sárgát a VAR javaslatára pirosra változtatta a bíró.

Ez megint olyan volt, hogy nagyon nagyon szigorúan lehetett ugyan ilyenért piros lapot adni, de nem szándékos szabálytalanság volt, sokkal durvábbakat engednek el nemzetközi szinten.

Mi értelme volt eldönteni a meccset, tönkretenni az emberek szórakozását? Hisz senki nem hibáztatta volna a játékvezetőt, ha sárgával tovább engedi a játékot, ahogy eredetileg is tervezte.

Egyébként azt sem értem, hogy ha kihívják a képernyőhöz a bírót a VAR-szobából, attól tele lesz a nadrág, és nálunk senki nem meri azt mondani, hogy elsőre jól döntöttem?

Mindenestre eddig remek meccsen ritka jól játszott a Várda, de ekkor reménytelennek tűnt a helyzet.

S az is lett.

Egy szép passz után középről a 16-osról Uzuni gyönyörűen előtte a labdát a kisvárdai kapus mellett.

0-2.

Egy gyors passzjáték után Marko lágyan átemelte Dibusz felett a labdát. Nagyon szép gól volt.

0-3.

Igazából egy jó meccsből csináltak egyoldalú találkozót a játékvezetők. Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy szándékos részrehajlás miatt, egyszerű butaságból. Nálunk külön kellene oktatni a színésztanfolyamokon is a játékosokat, mert egy jó fetrengés hozhat egy kiállítást. Ráadásul egy nem szándékos talpalásszerű valami piros lap, ha meg Eb-t nyerünk, mert a kiugró csatárt a földhöz vágjuk, mint az öreg profi Chiellini, az sárga, s ez így rendben?

Rögtön utána lehetett volna nulla-négy is, de egy gyenge lövést Dombó szépen védett.

Aztán lett nulla-négy.

Az alapvonaltól az ötösre passzolt labdát Uzuni jobbal a hosszúba rúgta.

0-4.

Jó meccs volt ez a kiállításig, kár nagyon érte.