KULTÚRA
Fesztivál
Rijekában versenyez a Meghalni Ukrajnáért című film
A Meghalni Ukrajnáért című magyar dokumentumfilm is versenyben van a 3. Rijekai Történelmi Film Fesztivál fődíjáért; a rendezvény szeptember 14-ig tart az isztriai városban.

A filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában 30 film szerepel, amelyből öt világpremier, három európai, 21 pedig horvát premiernek számít. A versenyre 38 országból 140 produkciót neveztek be, a nemzetközi zsűri pedig a legjobb 30 alkotást fogadta el bemutatásra. Magyarországról egyedül a Meghalni Ukrajnáért filmet vetítik. Rendezője Csarnai Attila, producere Skrabski Fruzsina. A dokumentumfilm a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült.

A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a 2014-ben kirobbant kelet-ukrajnai háború. A harcokban legalább egy tucatnyi magyar nemzetiségű katona elesett. A filmet 2017-ben mutatták be az Uránia Filmszínházban. 2018-ban a Hét Domb Filmfesztiválon ötven dokumentumfilm között harmadik díjat nyer. Levetítették a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon a Leammle's Royal Theater-ben tavaly októberben, az idén februárban pedig az egyesült államokbeli Georgia államban, az Ogeechee Történelmi Film Fesztiválon mutatták be.

A rijekai filmfesztivál hivatalos megnyitója Trump: egy ember anatómiája (Trump: Anatomy of a Man) című dokumentumfilm vetítésével kezdődött, amelyet Frédéric Mitterrand volt francia kultuszminiszter rendezett. Az idei rendezvényen a nők meghatározó szerepet töltenek be: filmrendezőkként és a filmek főszereplőiként is.

A közönségnek lehetősége lesz megismerni Rosemary Kennedy tragikus élettörténetét, kiderítheti, milyen ember rejtőzött Romy Schneider szépsége mögött, megtudhatja, kik azok a nők, akik szavazati jogot harcoltak ki társaiknak, de hallhatnak megrázó történeteket olyan nőktől is, akik a Gulag-lágerekből és az Iszlám Álam fogságából szabadultak.

Bernardin Modric, a Rijekai Történelmi Film Fesztivál igazgatója a sajtónak azt mondta, hogy számos filmet bemutatnak a fesztiválon, amelyek segítenek jobban megérteni a jelenkori történelmi eseményeket.

"Manapság a fake news korában élünk, egy olyan időszakban, amikor az információk hitelessége erősen megkérdőjelezhető. Ezek a dokumentumfilmek azonban lehetőséget adnak arra, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz" - mondta.

- MTI -