AKTUÁLIS
Rétközi-tó: újabb fejlesztések az ökoturizmus kisvárdai központjában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztése, hiszen elkészültek a látogatók fogadását biztosító épületegyüttesek, valamint az ökoturisztika elengedhetetlen eleme, a különleges tanösvény. A fejlesztés megálmodói sajtótájékoztató keretében mutatták be eredményeiket.

Mikucza Tamás, az Alkossunk Város Alapítvány alapítója a projekt bemutatása során kiemelte, hogy a térség a legszélesebb körű célcsoport igényeit is kiszolgáló - öko-, aktív-, vízi-, fürdő-, horgász-, és kulturális turizmust magában foglaló - komplex és versenyképes turisztikai termékkel rendelkezik a Rétközi-tó és környezete. Ezzel megalapozásra került a Rétköz természeti értékeiben rejlő turisztikai potenciál hasznosítása, a Rétközi-tó természeti értékeire épülő turisztikai vonzerő látnivalóinak bemutatása, védelme, megőrzése. Rámutatott, hogy a szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése, a XXI. századi turista igényeit is kiszolgáló vonzerő elemek, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések és interaktív bemutatási formák, valamint környezetbe illő infrastrukturális feltételek kialakítása is megvalósult.


Dr. Seszták Miklós egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, mint a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy a Rétközi-tó fejlesztése ezzel nem állt le, hiszen újabb fejlesztésekkel még vonzóbbá tehetik a térséget. Ennek egyik újabb állomása az alapítvány által elnyert újabb pályázati forrás. A térségre gyakorolt hatással kapcsolatban a képviselő rámutatott, hogy minden adott ahhoz, hogy a környező települések vállalkozói nyissanak a tuizmus felé, használják ki a lehetőségeket a településükön. A képviselő rámutatott, hogy társadalmi hatásként jelentkezhet a települések profiljának, imázsának népszerűbbé válása, ezáltal népességmegtartó erejének növelése, a fiatal generáció helyben maradásának motiválása.

A Rétközi-tó (azaz a Szabolcsveresmarti tározó) Döge, Szabolcsveresmart és Kékcse települések közigazgatási területén, azok ölelésében fekszik. Szekeres Katalin Éva, Kékcse polgármestere hozzátette, hogy a fejlesztés továbbá hozzájárul a helyi szolgáltatók és speciális termékek beszerzéséhez, értékesítéséhez, térségi erőforrások helyben tartásához. Ezt Kékcse már el is kezdte kiaknázni: új szálláshelyek, vendéglátó egységek honosodnak meg a településen.

A fejlesztés komplex gazdasági és társadalmi hatását is ki kell emelnünk – mondta Döge polgármestere, dr. Nagy Péter. A gazdasági hangsúly egyrészt a turisták pénzköltésének növelésében, másrészt a turisztikai kínálat fejlesztésével járó általános gazdaságélénkítő hatásban mutatkozik meg, azaz egyfajta gazdaságélénkítő motorként funkcionál, mert közvetett módon munkahelyteremtéshez, jövedelemtermeléshez és vállalkozások fejlesztéséhez, befektetés-ösztönzéshez járul hozzá. Szabolcsveresmart polgármestere, Vincze Károly úgy fogalmazott, hogy a Rétközi-tó és Szabolcsveresmart elválaszthatatlan egységet alkotnak.

A fejlesztés részeként kialakításra került egy faszerkezetű tanösvény, ami ökológiai célú megfigyelésre alkalmas, szabadtéri eseményeknek lebonyolításra alkalmas hely és pihenőhely, valamint egy kilátó. Itt lehetőség nyílik a családoknak, barátoknak, iskolás vagy óvodás csoportoknak, egyéb közösségeknek a természetben kültéri tevékenységek végzésére. Fürdőturizmust kiszolgáló lába a „Rétközi plázs" (strand). Aktív turisztikai elemei: vízi bázis, kikötő. A kulturális turizmust kívánja erősíteni a látogató központ mellett kialakításra kerülő fesztiválhelyszín is.