Tudomány és Technika
Rendőr lett az első kínai klónozott kutya
Két hónappal a “születése” után Kunszün megérkezett Kunming városának rendőr kapitányságára. A kínai farkaskutya első tesztjei jók és ez egyáltalán nem véletlen. Jünnan tartomány legjobb rendőrkutyájának, egy hétéves nősténynek a klónja a két hónapos kutyus.

Kettejük DNS-e 99%-ban azonos! Vagyis a klónozás eredményes volt - állapítja meg a China Daily. Az angol nyelvű pekingi lap felidézi, hogy a belügyminisztérium azért döntött a klónozás mellett, mert normális körülmények között egy jó rendőrkutya kiképzése túlságosan sokáig tart és nagyon drága. Általában négy vagy öt évbe is beletelik, míg egy kiskutyából jó rendőrkutya lesz. A kiképzés költsége félmillió jüan! A klónozott kutyát viszont 10 hónapos kiképzés után munkába akarják állítani. Ugyanaz a kutyaidomár képzi majd ki, aki az “anyaállatot” Jünnan tartomány legjobb rendőri ebévé tette. A dél-kínai tartomány megállapodott egy pekingi klónozó központtal, hogy folyamatosan hoznak létre rendőrkutyákat ezzel a gyorsított módszerrel. Most azon gondolkodnak, hogy egy adatbankban gyűjtik össze a legjobb rendőr kutyák DNS-ét, hogy ily módon kiváló rendőrkutyák generációi jöjjenek létre Kínában.

Jünnan tartomány a csempészek paradicsoma: Kína déli határán évszázadok óta hoznak át különféle árukat teljesen illegálisan. Régebben a kábítószer volt a domináns csempészáru, ezért a jó szimatú kutyákra óriási szükség volt és van. Ma már a jó szimatú kutyák a pénzt is kiszagolják. Nem kétséges, hogy Kína első klónozott kutyájának lesz bőven dolga Jünnan tartomány fővárosában, ahol tíz hónapos kiképzés után jelentkezik a rendőr kapitányságon, hogy megkezdje szolgálatát Kína déli határán.