NAGYVILÁG
Belföld
#tél
#felkészülés
#katasztrófavédelem
Rendkívüli időjárás - felkészült az operatív törzs
A téli rendkívüli időjárási körülményekre felkészülés keretében Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon egyeztettek a társ- és az együttműködő szervezetek képviselői.


Varga Béla tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében rámutatott: az egyeztetés célja az, hogy az önkéntes és hivatásos szervezetektől mindenki készen álljon és a "baj órájában segíteni tudjon", gyorsan, hatékonyan bevethető legyen.



Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, hogy nemcsak a hó jelent veszélyt a téli időjárásban, hanem a hideg is. Beszédében kiemelte: "a baj sosem alszik, bármikor bekövetkezhet, éppen ezért fontos a fejlődés, illetve az, hogy amin javítani lehet, javítsunk is." Éppen emiatt a legfontosabb célkitűzés az együttműködésben hogy megismerjék egymás gyengéit, hiányosságait, aztán közösen tudjanak javítani rajta - tette hozzá.

Nagy József tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese tájékoztatójában elmondta, az igazgatóság teljes személyi állománya, valamennyi szakterület felkészült a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos feladatokra. A téli kockázati helyszínek – a közút kezelőjével közösen -, valamint a melegedőhelyek szemléjét az igazgatóság folyamatosan végzi.

A védelmi igazgatásban közreműködők mindegyike, így valamennyi polgármester és jegyző tisztában van a feladatával és szükség esetén hatékonyan együttműködnek a katasztrófavédelemmel - hangzott el a megbeszélésen. Kiemelték az előadók, hogy az ár- és belvíz elleni védekezés keretében bejárták a védműveket és a belvízelvezető rendszerek szemléje is megtörtént. Az országos rendeltetésű védelmi készletből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendelkezésre áll több mint 1 millió 200 ezer homokzsák, több mint tízezer fáklya, valamint 1 200 darab gumicsizma.

Az egyeztetésen szó esett még az életmentő konvojról is, amely olyan gépjárművekből és különleges technikai eszközökből áll, amelyeket a legzordabb időjárási körülmények között lehet mozgósítani a lakosság ellátása és a bajba jutottak kimentésére.

Az igazgatósági tájékoztatót követően valamennyi szervezet beszámolt a téli időjárás okozta estleges katasztrófahelyzet kezelése érdekében tett intézkedésekről, illetve téli működési rendjéről.

Az eseményen valamennyi társ-és együttműködő szervezet képviseltette magát, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság mellett a vízügyi igazgatóság, valamint a közüzemi szolgáltatók vezetői is.

Zárásként a kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a rendezvény sikeres, hozzájárul a téli időjárás okozta esetleges katasztrófahelyzet kezeléséhez.


- FrissMédia -