NAGYVILÁG
Belföld
#terrorizmus
#magyarország
#ORFK
#fokozott készültség
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be
Fokozzák a rendőri jelenlétet a karácsonyi vásárokon, üzletközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken. Kiemelt védelmet kapnak az istentiszteletek és a vallási események. A teherautók ellenőrzése is kiemelt feladata lesz a magyar rendőrségnek.

A magyar rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri az Európában zajló eseményeket, és meghozta a szükséges rendőri intézkedéseket – mondta el rendkívüli sajtótájékoztatóján az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője. A menekültügyi befogadó állomásokon a rendőrség egyelőre nem látja szükségét a jelenleginél fokozottabb őrzést vagy ellenőrzést – hangzott el az ORFK tájékoztatóján.


Megerősített köztéri jelenlét

Lakatos Tibor emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter utasítására a magyar rendőrség november vége óta kiemelt figyelmet fordít az ünnepi vásárok és üzletközpontok ellenőrzésére, de a hétfői események fényében az ORFK a lakosság biztonsága érdekében tovább erősítette a közterületi jelenlétet. Mától december 24-ig és utána a két ünnep között kiemelt járőrözés lesz a vásárok és üzletközpontok környékén, valamint a szabadtéri rendezvényeken. A rendőrség különös figyelmet fordít az istentiszteletek, vallási rendszvények, valamint az óévet búcsúztató szabadtéri rendezvények biztonságára.


Magyar rendőrkontingens. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar rendőri egység. Illusztráció. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Fokozott közúti ellenőrzések

A teherautók ellenőrzése is kiemelt feladata lesz a rendőrségnek, és megerősítették Németország és Oroszország budapesti nagykövetségének, valamint diplomáciai rezidenciáinak őrségét - hangsúlyozta a tábornok. A Budapest és München között közlekedő vonatokon továbbra is közösen járőröznek az osztrák, német és magyar járőrök, a Magyarországon áthaladó nemzetközi vonatokat a pedig a készenléti rendőrség egységei kísérik.


Nemzetközi együttműködés

Papp Károly, országos rendőrfőkapitány közlése szerint a német hatóságoktól érkező esetleges megkereséseket soron kívül teljesítik – kedden 12 óra 30 percig ilyen nem érkezett. Az együttműködésben a magyar rendőrséget segíti a német szövetségi bűnügyi rendőrséghez delegált bűnügyi összekötő tiszt is, aki jelenleg is Németországban van – jelezte. Úgy vélte: a jelenlegi helyzetben elégségesek a meghozott intézkedések, de folyamatosan tartják a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal, a Terorrelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatallal, és ha az általuk átadott információk alapján Magyarország veszélyeztetettségében változás állna be, az esetleges újabb intézkedéseket haladéktalanul megteszik.


Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (MTI Fotó: Marjai János)

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (MTI Fotó: Marjai János)


Közepes terrorfenyegetettségi szint

A Belügyminisztérium kedd délelőtt közölte az MTI-vel, hogy nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, marad a 3-as, közepes fokozat. A tárca indoklása szerint a bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.


Forrás: hirado.hu