AKTUÁLIS
#horgászat
#Rétközi-tó
Rekordfogás a Rétközi-tó idei, utolsó rablóhalas versenyén
Van, aki egy életen át várja a nagy fogást, van, akinek sikerül és van bizony olyan horgász, aki legfeljebb álmában fogja ki a nagy őt. Vasárnap egy horgász élete koronájaként tekintett a zsákmányára, hisz fiával közösen egy 106 centiméteres, csaknem 11 kilogrammos csukát sikerült kifognia a Rétközi-tóból.

A Keleti Pergetők és Sporthorgászok Egyesület baráti találkozóra hívta a víz és a horgászás szerelmeseit, hogy valamelyikük kifogja a tó legnagyobb halát. 33 kétfős csapat érkezett, ebből öt Romániából. Bár a reggel az évszaknak megfelelő -3-0 fok környékén alakult a hőmérséklet, délutánra a szikrázó napsütésnek köszönhetően kellemes, 14 fokos levegő simogatta a csónakosokat.

A Rétközi-tó az ünnepre új ruhát öltött, a rozsdabarna számtalan árnyalatát megmutató víztükrön különös illúziót keltő látvány fogadta a horgászokat.

November az igazi rablóhalas horgászat szezonja, süllőre, csukára ilyenkor még nincs fogási tilalom, miközben a víz hőmérsékletének csökkenésével a fogási esély jelentősen nő. Az október 27-én megrendezett első Rétközi Rablóhalas rangadóra 50 csapat nevezett, ekkor 121 darab hal akadt a horogra, ebből a legnagyobb csuka 97 centiméteres volt. Bár akkor kifogtak egy 11 kilogrammos csukát is, de a horgász nem nevezett, így az ő teljesítménye nem számított bele a versenybe.

A tegnapi versenyen kifogott 106 centiméteres csuka azonban minden bizonnyal országosan is ritkaságszámba megy. A termetes hal kifogója, idősebb Sárvári Lajos egy életen át várta ezt a halat. Elmondása szerint a két emberöltő alatt rengeteg csukát fogott, de ekkorát még soha. Ahogy meséli, már az „akasztás” pillanatában érezték, hogy valami nagy került a horogra, „húzta is a csónakot.” Közel 10-15 perc fárasztás után sikerült kiemelni a méretes csukát. „Mikor megláttam, kicsit megremegett a szívem" - mondta Lajos bácsi, aki fiával alkotott egy csapatott ezen a versenyen, és már gyermekkora óta horgászik.

Egyébként a verseny második legjobbja a fényeslitkei Bandi Tata team lett, a 80 éves András bácsival, akinek 1954-től van horgászengedélye és sokáig aktív vadász is volt. Bár a dobogó második fokára némi segítséggel állhatott fel, szemeiben az örök ifjúság ragyogott, mikor átvette társával a serleget.


Mint októberben, most is volt egy lányversenyző, ő édesapja oldalán evezett ki a 400 hektáros vízre. Dobos Nikoletta pici gyermekkora óta jár horgászni. Eleinte kedvtelésből, majd ettől az évtől versenyzőként csatlakozott édesapjához. Határozottan jól érzi magát ebben a tipikusan pasis sportban, mint mondja, „sok a hódoló.” Niki, aki a három testvér közül a legnagyobb, állandóan terepen van, miközben húga hallani sem akar a horgászatról. Öccse, a sorban a legkisebb, érdeklődve tanulja a horgászás mibenlétét „egyszer ő is apa nyomdokaiba lép.”

A délután kettőig tartó versenyen végül összesen 6943 centiméternyi halat fogtak, ebből 120 csuka, valamint 9 sügér volt. A baráti társaságot – lévén, hogy sporthorgászokról van szó - a verseny végén csirkepörivel várták, majd átadták a dobogósoknak járó kupákat, valamint az ajándékutalványokat.

A dobogó legfelső fokára a Sárvári Team állhatott, ők a fogott halak alapján 686 pontot értek el. Mögöttük végzett 573 ponttal a Bandi Tata csapata, majd picivel lemaradva, 554 ponttat a Szamos Fiai kettős eredménye a bronzéremre volt most elég.


- FrissMédia -