AKTUÁLIS
#elismerés
#Tiszakanyár
Rangos elismerést kapott Tiszakanyár
Tiszakanyár Önkormányzata három másik önkormányzattal rangos elismerést vehetett át ma Nyíregyházán. Ebben az évben az ismert okok miatt minden másként alakul, de tornyosuló gondok közepette az elvégzett példamutató, sok esetben iránymutató munka elismerésére is van idő.

2012 óta hagyományosan Belügyminisztérium díszaulájában megtartott központi ünnepségen vehették át az elismerést azok az önkormányzatok, akik a közmunkaprogramban valamilyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A 2020-ban elhatalmasodott Covid-19-járvány miatt a központi ünnepségről le kellett mondani, így a díjazott önkormányzatok jellemzően a megyeszékhelyen lévő kormányhivataloknál vehették át az elismeréseket.

Országos viszonylatban 21 önkormányzat részesült miniszteri elismerésben, ebből négy megyei önkormányzat – emelte ki dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Elmondta, hogy nagyon fontos az az értékteremtés, amelyet a közfoglakoztatáson keresztül a munkaalapú társadalom ad, s nagyon fontos az az érték, amit az önkormányzatok megtermelnek.

A főigazgató véleménye, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye példát mutat mind a közfoglakoztatás, mind pedig az értékteremtés tekintetében.

Ebben az évben megyénkből négy önkormányzat is kiérdemelte az elismerést. Ezen települések közfoglalkoztatási programját egyenként 10 millió forintos közfoglalkoztatási támogatással díjazta a Belügyminisztérium. Megyénkből a négy település: Paszab, Nyírlugos, Tiszakanyár és Szamostatárfalva.

Dr. Nagy Ervin Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal foglakoztatási főosztályának vezetője rámutatott, hogy a közfoglakoztatási programok 2011-ben indultak, mára sok esetben kinőtték magukat, miközben meghozták a kívánt eredményt. Látható, hogy a közmunkaprogramban dolgozók számos területen bizonyítanak, legyen az vízügyi-, árvíz-, vagy belvízi védekezés. A hosszú közmunkaprogramokban foglalkoztatottak számos területen, így önkormányzatoknál, civil szervezeteknél, vagy épp a szociális területen is tevékenykednek.

A főosztályvezető rámutatott, hogy a közfoglakoztatás a megyei munkaerőpiacon nagyon fontos szerepet tölt be hisz’, ha csak azt nézzük, hogy 2020-ban országosan mintegy százezer fő a közfoglalkoztatottak létszáma ebből megyénkben 20 ezer fő került ilyen programokban foglakoztatásra.

Kiemelte, hogy a közfoglakoztatás egyik fő célja, hogy a munka világába visszavezesse az embereket. Ennek egyik legfontosabb eleme a képzés. A főosztályvezető példaként említette a 2015 óta futó Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programokat (GINOP), melynek révén 16 ezer közfoglakoztatottnak nyújtottak valamilyen szakképzést. Ezek a képzések nyújtottak lehetőséget a közmunkaprogramokban foglalkoztatottaknak az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Az elismeréseket a belügyminiszter képviseletében Molnár László rendőr ezredes adta át a település polgármestereinek. 2012 óta jutalmazza meg a belügyi tárca a legkiválóbb közfoglalkoztatókat a Start Plusz díjjal, valamint az ehhez kapcsolódó támogatással. Az idei díjazottak 10 millió Ft-ot kaptak a Belügyminisztériumtól, amit programjaik további fejlesztésére, folytatására kell felhasználniuk.