AKTUÁLIS
Rákóczi-vándorkiállítás nyílt Máriapócson
II. Rákóczi Ferenc életének főbb állomásait és a szabadságharc történetét bemutató vándorkiállítás nyílt a Rákóczi-emlékév keretében csütörtökön Máriapócson.

A magyar országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából emlékévnek nyilvánította Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének kezdeményezésére.

Több határon túli magyar közösség szempontjából is különös jelentőségű a Rákóczi Ferenc emlékév. Az Országgyűlés meglepő egységben, minden frakció támogatásával fogadta el az előterjesztést - emlékezett vissza idősebb Lomnici Zoltán a kiállításmegnyitón.

Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke az eseményen elmondta, hogy az emlékév központi eleme a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által készített tárlat, amelynek különböző változatait a Kárpát-medence minden magyarlakta településére szeretnék eljuttatni a szervezők.

Latorcai János, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke a máriapócsi kiállítás megnyitása alkalmából tartott templomi emlékvecsernyén kifejtette: ahhoz, hogy napjaink kihívásaira sikeresen reagálhassunk, példaként szolgálhat II. Rákóczi Ferenc életútja. Ő képes volt kitörni azokból a szellemi és kulturális keretekből, amelyekbe a korszellem, illetve származása, neveltetése kényszerítette - fogalmazott Latorcai János.

Az emlékvecsernyét Szócska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrálta a máriapócsi kegytemplomban. A szertartáson jelen volt és beszédet mondott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, Román István, Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, valamint Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára.

- FrissMédia -