AKTUÁLIS
Rákóczi-napok Kisvárdán: a 347 éve született fejedelemre emlékeznek
​Tárogató hangja hívogatta a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola előkertjében lévő Rákóczi szoborhoz mindazokat, akik csöndes főhajtással kívántak tisztelegni a nagyságos fejedelem emléke előtt. A koszorúzás előtt az iskola tanulói mutattak be kulturális műsort.

A 347 évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferenc ma is példát mutat mindannyiunknak hűségből, hazaszeretetből és helytállásból. Ezekre az erényekre ezekben a nehéz időkben is nagy szükség van. Istennel a hazáért és a szabadságért – mint tudjuk ezt a jelmondatot tűzte zászlajára Rákóczi, s valószínű, hogy ennél hitelesebb jelmondatot ma sem választhatnák - fogalmazott az ünnepi beszédében a kisvárdai könyvtár igazgatója.

Történelmünk egyik dicső fejezete a nyolc éven át zajló Rákóczi-szabadságharc, amely a híres zászlóbontással vidékünkön vette kezdetét. Bár a küzdelem elbukott, azóta nemzedékek sora merített erőt az elődök dicső példájából, hősies magatartásából. Rákóczi pedig örök példaképpé vált valamennyi magyar számára.

Az ünnepség végén az iskola előkertjében található Rákóczi mellszobrát megkoszorúzta a térség országgyűlési képviselője nevében Dudás István önkormányzati képviselő, Leleszi Tibor polgármester, valamint az iskola égisze alatt működő szervezetek képviselői. A koszorúzást a Honvédsuli Egyesület kadétjai segítették.

A Rákóczi-napok ünnepségsorozatot a fejedelem születésnapjának időszakára szervezték meg. A hét közepén kezdődő programsorozat kulturális, sport versenyek és vetélkedők sokaságával színesíti a megemlékezést.