A díjra az MVI tagjai jelölhetnek, de az elismerésre nem csak ipartestületi tagok jelölhetők, hanem a szakmából bárki, akit érdemesnek tartanak erre a címre, derül ki az MVI friss közleményéből.
Rácz Mihály, Nyírbátor legrégebbi éttermének, a családi vállalkozásban működő Kakukk Étteremnek a tulajdonosa kapta az Év vendéglőse címet. Éttermének több évtizedes történetét rangos szakmai elismerések sora, legendás ételek és történetek fémjelzik.
Szakmai munkáját az értékes tradíciók megőrzése és a folyamatos megújulás fémjelzi, amely meghatározta az étterem elmúlt 50 évét is. Kollégáival rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi gasztronómiai rendezvényeken, versenyeken és fesztiválokon, ahol nemcsak Nyírbátort, de a megyéjüket is képviselik.
Az étteremhez egy 16 szobás panzió és az Umami Ételbár is tartozik. A vállalkozás külföldön is terjeszkedik: Erdélyben, Nagykárolyban 1000 fős rendezvényház, Tasnádon a Royal Hotel, a Madarasi Hargitán, Ivón panzió és wellness, Borszéken a Lázár Villa és ugyanitt a nemrégiben felújított 4 csillagos Melik Hotel wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeit. Rácz Mihály jelenleg Munkácson (Ukrajna) egy étterem és bisztró kialakításán is dolgozik.
A kezdetektől folyamatosan részt vesz a tanulók szakmai képzésében, szoros kapcsolatot kialakítva a helyi szakképző iskolákkal; emellett szakmai vizsgabizottságok meghívott tagja. Több elismerés birtokosa: Magyar Turizmus Minőségi Díj, Pro Urbe kitüntetés, Nyírbátorért Érdemérem, Magyar Gasztronómiáért elismerés, Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Nagymestere.