AKTUÁLIS
#Várday István Városi Könyvtár
#Szivák Gábor
#Magyar Kultúra Napja
Programsorozattal ünnepli Kisvárda a Magyar Kultúra Napját
Kisvárda – A Magyar Kultúra Napját 28 éve, 1989 óta ünnepeljük Magyarországon. Ugyanis Kölcsey Ferenc 1823. január 22–én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Január 22–e, a Magyar Kultúra Napja, ebből az alkalomból ünnepi programsorozat veszi kezdetét Kisvárdán. Az évfordulóval kapcsolatos rendezvények, megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyai és szellemi értékeinket. Az ünnephez kapcsolódóan Kisvárdán számos rendezvény várja az emlékezni vágyókat. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a TICCE Bodrogközi és Ung–vidéki Alakotok Társaságának tagja, Fazekas Krisztián, „… alkotni, alkotni, alkotni” című kiállításának megnyitója a Városháza Konferencia Központjában lesz január 19– (csütörtökön) 17 órától. A kiállítást a TICCE elnöke Fazekas László nyitja meg. Közreműködik a Királyhelmec zeneiskolája. A kiállítás február 19–tekinthető meg.

Sajtófotó kiállítás, Népfőiskola előadássorozat

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Várszínház és Művészetek Házában lesz január ár 20–án /pénteken/ délelőtt tíz órától a városi ünnepség. Az ünnepségen követően a 44. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóját tartják meg.

–A Várday István Városi Könyvtár programjában a Népfőiskola a XXI. században előadássorozat, három információkban gazdag érdekes előadással járul hozzá a változatos városi programokhoz– kezdte tájékoztatóját Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár igazgatója. A „Cselekvő közösségek címmel Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatói tanácsadója tart előadást, január 19–én délután három órától a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében. Ezt követően, január 29–én a Bács–Kiskun Megyei Közművelődési Intézet igazgatója, Imre Károly a „Helyi értékek, helyi identitás” című előadása, információkban gazdag tárházát hallgathatják meg az érdeklődők. E sorozat utolsó előadásaként, február 2–án (csütörtökön) délután három óratól Dr. Horváth Imre nyugalmazott gimnáziumi igazgató, a „Helyi értékfeltárás gyakorlata címmel tartja meg előadását – mondta befejezésül az intézmény igazgatója.

Szivák Gábor

A Népfőiskola a XXI. században című előadássorozatát, a Lakitelek Népfőiskola, a Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének szervezésében és támogatásával valósul meg.


Forrás: szon.hu