KULTÚRA
Programok a rendszerváltás jegyében Nyíregyházán
Korabeli retro kiállításokkal és koncertekkel idézik meg a 80-as évek hangulatát a Múzeumok éjszakájának nyíregyházi rendezvénysorozatán szombaton.

A harminc évvel ezelőtti rendszerváltás lesz a középpontban az idén Az év múzeuma díjjal kitüntetett Jósa András Múzeumban: A Nyugat kopogtat - a rendszerváltás árnyékában című tárlaton az 1989 előtti tíz évet mutatják be egy átlagos nyíregyházi család szemszögéből - hangzott el a rendezvényt felvezető szerdai sajtótájékoztatón.

A kiállítás, amely egy magángyűjtemény felhasználásával készült, a munkahelyek, a városi oktatás, művelődés és kikapcsolódás életképeiből villant fel néhányat, az érdeklődők emellett egy élethűen berendezett korabeli panellakást is megtekinthetnek az este hat órakor kezdődő programnyitón. A 80-as évek életérzését a fél tizenkettőkor kezdődő Beatrice koncert teszi teljessé.

Az ezen a napon megnyíló másik, múzeumtörténeti kiállítás a Jósa András Múzeum második vezetőjének, Kiss Lajos múzeumigazgatónak állít emléket. A programon zenei koncertekre, játszóházra, jógabemutatóra, retro aerobikra, restaurátor technika órára, éjfélkor pedig a hagyományos tűzugrásra invitálják a kicsiket és nagyokat.

A szomszédos Kállay Gyűjteményben az idén hetvenéves nyíregyházi bábjátszásról emlékeznek meg, ebből az alkalomból bábtörténeti kiállítás nyílik. Lesz óriásbáb-bemutató, a kézműves foglalkozások keretében a bábkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, a Burattino Bábszínház pedig előadással várja a kicsiket.

A megyei levéltárban a szerencsi csokoládégyártás történetéből szemezgetnek egy kiállítás keretében, Valuch Tibor történész a Kádár-korszak reklámjairól és fogyasztási szokásairól tart előadást, de a levéltár raktárai is megnyílnak a látogatók előtt.

Fotó: FrissMédia/archívum