KULTÚRA
Fesztivál
Programdömping lesz a Vidor Fesztiválon
Több mint 150 programmal várja a látogatókat a 21. Vidor Fesztivál Nyíregyházán augusztus 26. és szeptember 3. között - közölték a szervezők.

A fesztivál húsz helyszínének programjai között a számos hazai vígjáték mellett szabadtéri koncerteket, irodalmi ínyencségeket is találhatnak a látogatók.

Mint írják, az idei versenyprogram kiemelkedően színvonalas, több nemzeti színház is képviselteti magát, nagy neveket felvonultató produkciók kerülnek színre. Néhány estére korlátozott számban még kaphatók jegyek. A versenyprogram díjait csakúgy, mint az előző években Kirják Róbert színházigazgató és az idei zsűri elnöke, Trokán Péter Jászai Mari-díjas érdemes művész házhoz viszi majd. A díjazott társulatok és művészek az első "otthoni" előadásuk után, "saját közönségük" előtt vehetik majd át az elismerést jelentő üvegszobrot.

A fesztivál nagyszínpadának vendégei között ott lesz a Magna Cum Laude, a Hooligans, a Ganxsta Zolee és a Kartel, a ByeAlex és a Slepp, az Ivan & the Parazol és Azahriah is - olvasható a közleményben. Mellettük olyan jól ismert hazai előadók is fellépnek, mint Falusi Mariann, Horgas Eszter, Dolhai Attila és Janicsák Veca, valamint a Móricz Zsigmond Színház színművészei. A világzene sem szorul a háttérbe, hiszen koncertezik a macedón Dzambo Agusevi Orchestra és a latin zenét játszó amerikai Orkesta Mendoza.

Nyíregyháza főterén augusztus 29-én, hétfőn 20 órától A padlás című előadással várja a közönséget a Veres1 Színház. Az irodalmi programok nagy részének és színházi előadásoknak is otthont ad majd a Szindbád- és a Bencs-villa, de Náray Erika Többszemközt beszélgetős estjére is a Sóstói úti villában várják majd az érdeklődőket. A Szindbádban a nyíregyházi társulat történetét bemutató időszaki kiállítás nyílik.

A Vidor Kertben bábszínház mellett nemzetközi és hazai előadók koncertjei lesznek. Fellép az ukrán Kommuna Lux és a marokkói Chalaban, a hazai zenei életet pedig többek közt a Harmadik figyelmeztetés és a Napfonat képviseli. Mellettük a helyi klubok és a Sunshine FM rádió lemezlovasai szórakoztatják majd a közönséget.

A gasztronómiai különlegességek kedvelőit a Vidor Faluban várják a Kossuth téren. Ugyanott lesz a Vidor Terasz, ahol utcaszínházak, artisták, pantomimesek, élőszobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök előadásai szórakoztatják az érdeklődőket.

- MTI -