AKTUÁLIS
Porta Portyán jártunk - falunap másképp
A negyedik géberjéni Porta Portyára látogattunk el a hétvégén. Az önkormányzat és a szervezők közös célja az volt, hogy az átlagos falunapok világánál emberközelibb, barátságosabb rendezvényt hozzanak létre.

Géberjén polgármestere, Kovács Dániel Sándor azt mondta: át akarják adni azt a szatmári vendégszeretetet, melyről már évszázadok óta beszélnek az emberek. Hiszen nincs annál nagyobb bizalom, mint amikor valaki a saját udvarán lát vendégül idegeneket.

Minden évben csinálnak Géberjénben portaportyát, amikor lehet. Valódi, működő portákat kereshetünk fel egyszer egy évben - azért nem gyakrabban, mert akkor leállna ott az élet. Mindent megnézhetünk ilyenkor, amihez csak kedvünk támad, és közben jókat ehetünk is. Az egyik portánál, ahol malacokat tartanak, fantasztikus disznóságokat kóstolhatunk, máshol perecet készítenek, a harmadiknál megnézhetjük valamilyen mesterség fogásait. Húsznál is több portát lehet így végigjárni, végigkóstolni.


Az ételek a különböző portákon egytől-egyig helyi alapanyagokból készültek. Minden friss, hazai és elképesztően finom volt. Kovács Lázár séf zsűrizte a porták ételkínálatát, az élmezőny jogosságával mi sem szállnánk vitába. A 3. a Magdolna Öröksége Kulturális Egyesület lett, a második a Szupernagyik, míg a legjobb eredményt a Matula porta érte el.

A színes program része volt a Bagossy Brothers Company koncertje, valamint a chilievő verseny is.

Géberjén egyébként is varázslatos hely. A Holt-Szamos világa csónaktúrára, kajakozásra, horgászatra egyaránt kitűnő. Reggel a madarakhangja ébreszt, a nap sugarai a folyó vízén játszanak, természetjárásra, kirándulásokra hívnak. De Géberjén emellett még sok minden mást is kínál - a teaháztól kezdve az izgalmas kúrián át a közeli gyógynövényparkig.

- FrissMédia -