KÉK FÉNY
Polgári pereknél is használható a távmeghallgatás
A Nyíregyházi Törvényszék Digitális Bíróság Munkacsoportjának vezetője, dr. Szilágyi Norbert mutatta be a polgári ügyszakos bírák számára a ViaVideo távmeghallgatási rendszer működését.

A rendezvényen a bírák „éles” környezetben tesztelték a rendszert, melynek során két tárgyalóterem digitális összeköttetésével sajátították el a kapcsolatfelvételhez kötődő technikai folyamatokat. A bírósági tárgyalótermek társintézményekkel, más bíróságokkal történő digitális összekötése garantálja a perben részt vevő személyek biztonságát, az eljárások jelentős időmegtakarítással járnak, költséghatékonyak, ezáltal is erősítve a bíróságok szolgáltató jellegét.

A polgári ügyszakban a távmeghallgatást előreláthatólag távol élő tanúk, szakértők meghallgatásakor, illetve konferenciabeszélgetések lebonyolításához használják majd a jövőben.

Megírtuk, az OBH által az Európai Uniótól a Közszolgálati Fejlesztés Operatív Programban (KÖFOP) elnyert támogatás eredményeként valósultak meg a technikai fejlesztések. A Nyíregyházi Törvényszéken négy olyan tárgyalótermet alakítottak ki, amelyek lehetővé teszik élő kép és hang továbbítását nagyobb távolságra lévő igazságszolgáltatási szervek között. Így lehetőség van többek között arra, hogy az ország egyik végén élő tanú utazás nélkül meghallgatható legyen egy távolabbi bíróságon. A legújabb technikai fejlesztés a beszédfelismerő és leíró szoftver, amely kiválóan alkalmazható a bírói munka során akár ítélet írásba foglalása, akár jegyzőkönyvek rögzítése céljából.