Tudomány és Technika
#piranha
Piranhák lepték el a tavat
A kacsák eltűntek - innen gondolták a helyiek, hogy valami baj van. Végül találtak egy haltetemet.

Az angliai Doncaster egyik tava korábban több kacsacsaládnak is otthona volt, a helyiek azonban észrevették, hogy sorra tűnnek el a vízimadarak. Vasárnapra már csak egy kacsa és két kiskacsa maradt, amikor Gary Walker és barátnője kiment a partra. A METRO-nak nyilatkozó pár elmondása szerint ekkor a férfi, aki rendszeresen horgászik, szétnézett a tó körül, és így talált rá a vízen lebegő haltetemre.

000sws2

A halat kiemelte a vízből. Elsőként nem tudta, mivel lehet dolga, de alapos vizsgálat után észrevette a fogazatát és rájött, hogy egy piranha. A fiatalok sokkot kaptak, hiszen így kiderült, hogy a kacsákat is a ragadozó hal ehette meg, melyből ki tudja, mennyit rejt még a tó vize. Hogy hogyan került piranha a vízbe, rejtély. Az viszont további aggodalomra ad okot, hogy a tóban rendszeresen úsznak a tinédzserek és gyerekek is játszanak a partján.

A Környezetvédelmi Ügynökség most vizsgálja az esetet. Amíg tart a folyamat, arra kérték az ott élőket, hogy ne ússzanak a tóban, hiszen az veszélyes lehet a halak miatt. A legtöbben, akik piranhatámadást éltek át a világon, megúszták kisebb sérülésekkel, az elmúlt években azonban több halálos áldozatuk is volt a ragadozóhalaknak Dél-Amerikában. 2011-ben egy 18 éves részeg férfit öltek meg a piranhák Bolíviában, 2015-ben és 2016-ban pedig két fiatal lány halt meg Brazíliában, miután a vízbe estek és nem tudtak kimenekülni a piranhák elől.

000sws3

Fotók: SWNS