KÖZÉRDEKŰ
#pénzváltás
#nyaralás
Pénzváltás külföldi nyaralás előtt: valóban szükséges?
A nyár közeledtével mindannyian várjuk már a jól megérdemelt pihenést. A magyarok gyakran választják úticélként valamelyik eurózóna-tagországot, ha tehetik. Ilyenkor euróra van szükség, legyen az deviza vagy valuta formájában, és a pénzváltáshoz hazai bankjaik szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Összegyűjtöttük, hogy melyik banknál milyen feltételekkel lehet eurót váltani. Azonban a nyaralás nem csak a korlátlan kikapcsolódásról szól – a mai gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hogy pénzügyileg is tudatosak legyünk, leginkább külföldön.

A hazai bankok ajánlatai

A bankok, mint pénzváltók, bevételük jelentős részét az árfolyamkülönbségből szerzik, így logikus, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett középárfolyamnál kevésbé kedvező árfolyamokat kínálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor eurót vásárlunk, magasabb árat kell fizetnünk, míg euró eladásakor alacsonyabb árat kapunk érte. Az alábbi példákban bemutatjuk, milyen feltételekkel válthattunk ezer eurót a legnagyobb hazai bankoknál, legyen szó devizáról vagy készpénzről.

2024. június 10-én a Magyar Nemzeti Bank által közölt euró-középárfolyam 393,09 forint volt, azaz 1 000 euró ára elvileg 393 090 forintra rúgott. Azonban a piacon ennél csak magasabb számokat láthattunk: az OTP Bank közepes, 404 940 forintos, a K&H Bank alacsonyabb, 401 580 forintos, míg a CIB Bank magas, 409 670 forintos árakat határozott meg a valuta adásvételre. A jó választás kulcsfontosságú lehet, hiszen a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között közel nyolcezer forint különbség mutatkozott.

Készpénzzel vagy kártyával fizessünk?

A legtöbb esetben azonban nincs szükségünk készpénzre. A magyar bankkártyák többségét a nemzetközileg elismert Visa vagy Mastercard bocsátja ki, így külföldön szinte ma már minden kártyatulajdonos egyszerűen fizethet a POS termináloknál. Ehhez nincs szükség külön euró vagy dollár alapú bankkártyára, forint alappal is megfelelően használható. De ne feledkezzünk meg ilyenkor az átváltásról és arról, hogy a kibocsátók milyen árfolyamot alkalmaznak, vagy, hogy milyen plusz díjakat rónak fel.

Az átváltást általában a kártyakibocsátó – azaz a Visa vagy a Mastercard – végzi. Az átváltási árfolyamot ők határozzák meg, ami általában 1-2 százalékos felárat jelent a középárfolyamhoz képest.

Az átváltási árfolyamot nem csak a kártyakibocsátó társaság határozza meg, hanem a számlavezető pénzintézet is, amely eldöntheti, hogy a Visa vagy Mastercard által megállapított árfolyamot alkalmazza-e, vagy inkább a saját deviza eladási árfolyamát használja. Ezen túlmenően további díjakat is felszámíthat, például hálózati használati díjakat vagy tranzakciós díjakat. 0A feltételezett banki díj általánosan 2 százalék körül mozog, de még így is jobban járhatunk, mintha készpénzt váltanánk.

Mi a helyzet a Revoluttal?

A hagyományos banki módszerek mellett egyre többen fordulnak online pénzügyi szolgáltatókhoz, mint például a Revolut. Ez a fintech alkalmazás rendkívül versenyképes deviza-átváltási árfolyamokat kínál a hagyományos bankokhoz képest. A Revolut egyik fő előnye, hogy nincsenek rejtett költségek: az átváltás előtt pontosan láthatjuk a tranzakció díját.

A Revolut kedvező árfolyamokat kínál 29 különböző pénznemben, még az ingyenes, standard csomagjában is. Átváltási árfolyamaik elérhetők egy külön oldalon, és a népszerűbb valuták – mint az euró, dollár, angol font és svájci frank – átváltásáért nem számolnak fel átváltási díjat. Bár az árfolyamokba beépítenek költségeket, a váltási díjak még így is kedvezőbbek lesznek. Euró esetében például gyakran az Európai Központi Bank (EKB) árfolyamával megegyező vagy annál kedvezőbb árfolyamot kínálnak. A cikk készültekor a Revolut az MNB középárfolyámánál is kedvezőbb árfolyamot kínált, ezer euró 392 ezer forintot ér.

Forrás: Creditline.hu