SPORT
Labdarúgás
#Kisvárda
#Supka Attila
#tabella
#második
Példátlan siker a Kisvárda történelmében
Fennállása óta először áll a labdarúgó NB I második helyén a Kisvárda csapata. Ha van szenzációja ennek a koronavírustól sújtott, fura 2020-2021-es bajnokságnak, akkor mindenképpen az élvonal legkeletibb klubjának a szárnyalása a rutinos edző, Supka Attila vezetésével. Akit az ellentmondást nem tűrő sportigazgató, Révész Attila szemelt ki a csapat élére, és akivel eddig – nagy szó ez az öntörvényű Révésznél – maximálisan meg van elégedve.

Ha eddig nem is, de pénteken mindenképpen felfigyelt az ország – már akit érdekel a futball – a Kisvárda csapatára, miután 3–1-re legyőzte az addig Bognár György keze alatt veretlen, az öt győzelem mellett mindössze egyszer remiző Paksot. És ezzel a sikerrel a tabella második helyére ugrott a szabolcsi alakulat, amire még sohasem volt példa a klub kurta (2018 óta íródó) NB I-es történelmében - írja az Index.

De vajon mi a sikersorozat, a remek idénykezdet oka? A legendásan igényes sportigazgató, Révész Attila végre ráakadt a megfelelő edzőre, akihez azonos hullámhosszon van?

,,Igen, azt mondhatjuk, hogy Attila jó húzásnak bizonyult" – ismerte el a sportigazgató az Index kérdésére. – ,,De az is egyértelmű oka a sikerünknek, hogy jó ideje együtt van a társaság, az elmúlt szezonban minimális változtatásokra volt már csak szükség, és azokat a változtatásokat is célirányosan végeztük. Grozav távozása nemhogy nem ártott a csapatnak, hanem még használt is, de ezt már akkor is mondtam. Lehet, ha őt nem küldöm el, akkor nem is maradunk bent az NB I-ben. Nélküle egészen másfajta, pozitív mentalitás uralkodott el a csapaton."

Révész szerint 2018-ban, amikor felkerültek az élvonalba, akkor hajtott végre komoly személycseréket a keretben. Azóta folyamatos a fejlődés, az első évben kilencedik, a másodikban nyolcadik volt a csapat, most pedig meghökkentő módon a második helyen áll. A sportigazgató azért megjegyzi, hogy ez utóbbi pozíció azért túlmutat a keret képességein.

,,Tudjuk, hogy a vírushelyzet jelentősen árnyalja a képet, minket eddig elkerült a Covid–19, leszámítva az első fordulót, amikor szó szerint viharos meccsen 2–1-re kikaptunk a Budafoktól. De azóta senki sem esett ki, bár most már a Paks ellen volt egy-két fertőzött játékosunk" – ismertette a kisvárdai vírusállapotokat a szakvezető. – ,,De ahogy az eredmény is mutatta, tudtuk pótolni őket. Sikerült megfelelően fiatalítanunk, bőséges a keret, megvan az egyensúly a fiatalok és az idősebbek között. Most már több magyar játékosunk van, mint az elmúlt években, és a jövőben az utánpótlásunkból is egyre többen kerülnek majd fel. Szentes Lázár szakmai igazgató, aki az utánpótlásért felel, nagyszerű munkát végez. Azt mondták, nem könnyű ember, de nekünk remek a munkakapcsolatunk."

Révész az ötödik-hatodik hely megszerzését tűzte ki a csapat elé, de ahogy mondja, a pillanatnyi második hely nem igazán lepi meg. Már a tavalyi idény vége felé is állította, hogy a következő szezonban az Európa-ligás helyekért fog harcolni a csapat, amit hittünk is, meg nem is.

,,A riválisaink még nem álltak össze annyira, mint mi, de előbb-utóbb össze fognak, és emiatt a második és a harmadik kör nehezebbnek ígérkezik, mint az első volt. De ezt a megszerzett 19 pontot már nem vehetik el tőlünk" – hangsúlyozza. – ,,De visszatérve Supka Attilához, nekem nagy szerencsém van vele, mert ugyanazt a filozófiát vallja, mint én. Természetesen a játékosprofilokról is szót ejtettünk, és ehhez meg is tudtuk szerezni a megfelelő embereket. Attilában az a jó, hogy nem esik bele abba a hibába, mint sok elődje. Nevezetesen abba, hogy egy-két győzelem hatására felbátorodnak, és azt hiszik, az a jó, amit ők gondolnak. Tőlük meg is váltam, megköszöntem nekik a munkát, aztán viszontlátásra! Attila viszont következetesen tartja magát ahhoz, amit megbeszéltünk."

Révész szerint Supka nagyon intelligens ember, nála minden stimmel, abszolút illik a klub arculatába. Teljes mértékben megérti, mik a hosszú távú célok, és ő ennek szellemében cselekszik. A Kisvárda stílusa ma már a labdabirtoklásra épül, és ezt Supka is megértette. És nála a játékosok azon a poszton szerepelnek, ahová Révész kinézte őket. Szakmailag a sportigazgató és a vezetőedző egy hullámhosszon van. Révész a játékosok kiválasztásánál a gyorsaságot és a sok futást tekinti szempontnak, és a jelek szerint Supka azonosult ezzel a felfogásnál. A sportigazgató azt állítja, az Instat adatai szerint ősszel valamennyi ellenfelüket „túlfutották.”

,,És van még egy nagyon lényeges szempontom: aki hozzánk kerül, az legyen jó ember, a személyisége legalább olyan fontos, mint a játéktudása. Aki nem ilyen – mint például Grozav, vagy a korábbi brazil kapusunk –, azt kiveti magából a közösség" – állítja Révész.

Supka Attila vezetőedző régi motoros a szakmában.

,,Harmonikus a viszony kettőnk között, mindent megbeszélünk Attilával, a cél közös: szeretnénk minél eredményesebbek lenni a klubbal, ennek szellemében dolgozunk együtt" – fogalmazott a szakember.

Supka július nyolcadikán vette át az együttest, túl sok ideje nem volt a csapatépítésre.

,,Azért nagyjából ismertem a játékosokat, bár néhányan távoztak a nyáron, megint mások érkeztek, szóval folyamatosan kellett összeraknom a csapatot" – mondja a vezetőedző. – ,,Úgy érzem, sikerült megtalálnom a közös hangot a játékosokkal, jobbára angolul kommunikálunk, nincs itt semmi gond. Próbálunk labdabirtoklásban is felülmúlni az ellenfelet, szó szerint futballozni akarunk, persze, ha úgy alakul, a kontrajáték sem idegen tőlünk, ezeket a taktikai elemeket egy meccsen belül is variáljuk."

A szurkolók nyilván a legutóbbi meccsre, a Paks elleni 3–1-re emlékeznek leginkább.

,,Lehet, de például a Honvéd vagy az Újpest ellen is remekelt a csapat. Az a célunk, hogy ne az utolsó fordulókban sikerüljön bebiztosítani a bennmaradást, mint az elmúlt két bajnokságban. Ez a mostani második hely nem illúzió, hanem kézzelfogható valóság, amiért a csapat nagyon keményen megdolgozott. Persze pontosan tudom, hogy még van hátra 23 mérkőzésünk, és továbbra is úgy kell játszanunk, hogy ne legyenek kiesési gondjaink."

Mintha néhány sorral feljebb azt írtuk volna, hogy Supka Attila régi motoros a szakmában...

Főkép FrissMédia archívum

Forrás: Index