KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#pálinka
#agrárminiszter
Pálinkalovag az agrárminiszter - fotók
A Magyar Pálinka Lovagrend immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a pálinka ünnepét. Ebben az évben az újfehértói ünnepségen többek között a Szabolcsi Pálinka Lovagrend, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, a Bükki Pálinka Lovagrend, a Szlovákiai Pálinka Lovagrend, az Erdélyi Pálinka Lovagrend, a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend képviselői voltak jelen. A ceremóniának az újfehértói görögkatolikus templom adott otthont.

Az alkalom arra is jó, hogy új tagokat üssenek lovaggá, illetve egy-egy rend tagjainak népes táborát bővítsék. Nem volt ez másként a tegnapi ünnepnapon sem, hiszen az ország agrárminiszterét ütötték lovaggá. Dr. Nagy István, akik Újfehértóhoz több szálon is kötődik, tegnaptól a pálinka lovagrend tagja. Nem véletlenül, hiszen sokat tesz a magyar pálinka nemes ügyéért. Elég, ha az újfehértói meggypálinka kalandos elismertetésére gondolunk.

Az újfehértói meggypálinka klasszikus, átlátszó, földrajzi eredetvédelemmel rendelkező gyümölcspálinka, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó környékén készítenek. Alkoholtartalma legalább 40 fokos. A magozás során általában nem kerülhető el, hogy bizonyos mennyiségű "magtöret" a cefrébe kerüljön, ez a "magtöret" adja a pálinkának a jellegzetes, enyhén marcipános-mandulás ízvonalát.

Mi ez az érzés?

„A pálinka a gyümölcs értelme és lényege. Mint szemnek a fény, anyának a gyermek. Mint festőnek az ecset, költőnek a nyelv. Csak az tudja, miről beszélek, aki a szájához emelt már egy kupica pálinkát, beleszagolt, összefutott szájában a nyál, mert a pavlovi reflexek a tudomására hozták, hogy a következő pillanatban egy kevéske időre a mennyország lakója lesz” - vallják a rend tagjai.

Fotó: Bakos Zsolt