Tudomány és Technika
Ötven múmiát találtak egyszerre Egyiptomban - gyerekekét is
Alig kezdődött el az év, máris ünnepelhetnek a régészek Egyiptomban. 2019 első nagy felfedezése egy ókori családi sír Kairótól délre, Minja kormányzóságban.

A Ptolemaida-dinasztia korából származó ötven múmia kitűnő állapotban maradt fenn, a család, melyhez tartoztak, a felső-középosztályt képviselhette. Férfiak és nők mellett 12 gyerek is feküdt a sírkamrákban. A lenvásznat, amelybe burkolták őket, demotikus írással díszítették. A mumifikálás gondossága arra enged következtetni, hogy befolyásos családról volt szó. Papiruszmaradványok is kerültek elő a sírból, ezek alapján állapították meg, hogy a múmiák a Krisztus előtt 305 és 30 között uralkodó Ptolemaida-királyok korából származtak.

Különböző módokon temették el őket a sírlabirintusban: voltak, akik fa- vagy kőszarkofágban feküdtek, másokat homokkal takartak be, míg a halottak egy részét egyszerűen a padlóra vagy pici kamrákba helyezték.

A sír bejáratára egy évvel ezelőtt bukkantak rá. Egy folyosón keresztül lépcsőkhöz jutottak, melyek egy 9 méter mély kamrához vezettek. A nyugati oldalon egy másik kamrát is találtak, tele múmiákkal és nagy kőszarkofágokkal, az egykori Tuna El-Gebel nekropoliszra az Újbirodalom végén jellemző temetkezési stílusban.