KULTÚRA
Programok
#kiállítás
#Kállósemjén
#Kállay Kúria
#Matl Péter
#Gulág
Ötösével…- kiállítás Kállósemjénben
A kárpátaljai szobrászművész és grafikus, Matl Péter „Ötösével” című pasztellgrafika kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a kállósemjéni Kállay Kúria kiállítótermében mától március 10-ig.

A kiállítást dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kállósemjén polgármestere, Belicza László nyitották meg.

Matl Péter most kiállított műveit 2016-ban alkotta, a GULAG táborokba elhurcolt magyar és sváb áldozatoknak állítanak emléket. A művészt a pasztellgrafika sorozat 40 képének elkészítésére Dupka György könyve- „Vádolnak a kárpátaljai túlélők és a meggyalázott holtak” - ihlette meg.

Ezekből a képekből most több, mint húszat állítottak ki a Kállay Kúriában.

„Amikor olvastam a 40-es években lezajlott rettenetes dolgokról, megfogott egy momentum. A munkatáborra ítélt magyar és német emberek nem értették a szláv nyelveket. Mikor mondták nekik, hogy ötösével álljanak sorba, nem tudták, mit kérnek tőlük. Őket büntetésképp a puskatussal hátba vagy fejbe verték. Így egy életre beléjük vésődött „az ötösével” fogalom orosz megfelelője. Ezt szerettem volna ábrázolni különböző szituációkon keresztül és nagyon örülök, hogy egy kiállítás formájában mindez életre kelt” – jegyezte meg a művész.


A kiállítás anyagát már sok helyen bemutatták, a többi között Budapesten, Beregszászon, Sátoraljaújhelyen, Csernyivciben, Lembergben, Nagyszőlősön, és most elérkezett Kállósemjénbe is.