AKTUÁLIS
#Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség
#Nyíregyháza
#konferencia
#közélet
#fiatalok
Őszi hétvége az ifjú kereszténydemokratákkal
Ezen a hétvégén rendezte meg az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Hierotheosz Egyesület és az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Egyesület azt a háromnapos konferenciát Nyíregyházán, amin a fiatalokat érintő aktuálpolitikai kérdéseket vitattak meg olyan előadók társaságában, mint Novák Katalin és Gulyás Gergely, valamint Kubatov Gábor közreműködésével.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) ifjúsági társszervezete. Az IKSZ tagjai, mint a nevükből is kiolvasható, kereszténydemokráciát, értékmegőrző világszemléletet magukénak valló, közéleti szerepre készülő fiatalok számára teremt fórumot, ezzel párhuzamosan pedig, a keresztény vallási és nemzeti értékek ápolása és terjesztése a legfőbb feladatuk – fejtette ki Dudás István, az IKSZ országos alelnöke a FrissMédia kérdésére válaszolva. Dudás hozzátette, hogy erre a hétvégére az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek fiatalok.

Az alelnök kifejtette, hogy az IKSZ céljai elérése érdekében, rendszeresen szervez közéleti előadássorozatokat, aminek egyik állomása ez a rendezvény. Pénteken dr. Szabó Tünde sporttért felelős államtitkár, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Kiss András megyei elnök, valamint Dudás István az IKSZ alelnöke nyitotta meg a konferenciát. Az első nap vendége Kubatov Gábor Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alelnöke, valamint Rácz Róbert regionális igazgató volt.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében a fiatalokhoz szólva rámutatott, hogy mindannyian "izgalmas időket élünk". Amikor mi voltunk 20-21 évesek, az idők izgalmát más dolgok adták: "az országot rendbe kellett rakni és stabilizálni kellett". Ma Magyarország egy erős ország, mind gazdaságilag, mind politikai értelemben egy rendkívül stabil ország. Román véleménye, hogy ezzel szemben az országot körbeölelő világ instabilitást mutat. Ezért - fejtette ki a kormánymegbízott - a mai fiatalság kihívásai áthelyeződnek, európai léptéket, dimenziót kapnak.

A fórum moderátora Nacsa Lőrinc, IKSZ elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője volt, aki aktuálpolitikai témák felvetésével rámutatott a fiatalságot és hazánkat érintő folyamatokra. A kérdésekre Novák Katalin, Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, valamint dr. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt.

Gulyás Gergely értékelése szerint, jelenleg egyes politikai erők az Európai Uniót egyébként nem érintő területeken próbálnak egy Magyarország és Európa számára elfogadhatatlan és komoly veszélyt hordozó ideológia jegyében újra és újra beavatkozni.

Ezek a törekvések demokrácia- és jogellenesek, nem áll mögöttük választói akarat, és ellentétesek azokkal a szabályokkal, amelyek az EU működését meghatározzák - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ezekkel szemben demokratikus alapon lehet fellépni, erre pedig jó alkalom lesz a jövő májusi EP-választás.

Fellépni nem az európai együttműködés ellen kell - szögezte le a miniszter, majd közölte, ami ideológiai szempontból az elmúlt hónapokban és években Magyarországgal szemben történt, azt bizonyítja, hogy Európa keleti és nyugati fele között a korábban gondoltaknál is nagyobb társadalmi különbségek vannak.

A kontinens középső-keleti része még nem adta fel a hagyományos és tradicionális értékeket, amelyek mentén korábban nélkülünk, a "mi szovjet rabságunk alatt" a nyugati együttműködés az Európai Közösség keretében létrejött - fogalmazott a tárcavezető. Mint mondta, a velünk szemben állók beszélnek elfogadásról és toleranciáról, ehhez képest ma Európát egy a saját véleményétől eltérő álláspontot elfogadni képtelen, "agresszív és intoleráns szélsőség uralja, akik egyébként önmagukat pillanatnyilag liberálisnak nevezik". Hozzátette, mindenkinek el kell fogadni az Európában sokféle értékválasztásra lehetőséget adó, Magyarország által 2004-ben megkötött uniós együttműködést.

"Nem kívánjuk megmondani másoknak, hogyan kell gondolkodni, viszont ezt fordítva is elvárjuk" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az EP-választás komoly lehetőség és hosszabb távon befolyásolhatja Magyarország jövőjét.

Úgy vélte, az európai jobbközép-kereszténydemokrata tábor számos, nem magyar képviselője kezdi elveszíteni az "orientációs pontjait" és mintha nem merné már felvállalni a korábbi értékeket. Ugyanakkor a másik, balliberális, a középre húzás jeleit mutató politikai tábor "megpróbálja kiharapni a saját szeletét" a jobbközép közösségből - tette hozzá.

A jobbközép oldalnak nem szabad belecsúsznia a saját "belső civakodásaiba", mert az a választók felé nem jó üzenet, vagyis a nem magyar jobboldali politikai erőknek vissza kellene térniük a korábbi értékekhez - mondta Novák Katalin.

A két kormánypárti politikus a moderátori kérdésekre adott válaszaiban a határon inneni és túli magyar fiatalok boldogulásának támogatását, illetve itthon tartását, a falvak infrastruktúrájának és népességének emelését, a biztonságos és családbarát ország kialakítását, a közösségek erősítését, és a határon túli - elsősorban a háborús konfliktus által érintett Kárpátaljai - magyarok segítését nevezte fontos feladatnak.

A hétvégi konferencia szervezője, Kiss András, az IKSZ megyei elnöke lapunknak elmondta: kiemelten fontos számukra ez az őszi hétvége, amely vezérvonalát és témáját a 2018-as választási győzelem, az új parlament és a negyedik Orbán kormány megalakulása, valamint a 2019-es évben előttünk álló európai parlamenti és önkormányzati választások adták. Mint mondta, ,,Európát meg kell őrizni olyannak, amilyennek elődeink ránk hagyták, azaz kereszténynek, ez a mi felelősségünk". Külön kitért arra, hogy az eseményen Kárpátaljaról több, mint 20 fiatal vett részt és a mostani helyzetben nagyon fontos higgadtan, de egyben határozottan kiállni a határon túli magyar fiatalok szülőföldön való megmaradása érdekében. Hangsúlyozta, hogy ,,kiállunk a kárpátaljai fiatalok, az ott élők boldogulása mellett, hogy szabadon élhessék meg a magyar közösséghez való tartozást, gyakorolhassák jogaikat".