Tudomány és Technika
#összecsukható felhőkarcoló
#lengyel
Összecsukható felhőkarcolók vészhelyzetre
A tervezésnél az volt a cél, hogy gyors átmeneti szálláshelyet biztosítsanak azoknak, akiknek szükségük van rá. Leginkább a természeti katasztrófák túlélőinek.

Lengyel építészek egy csoportja talált megoldást a természeti katasztrófák sújtotta övezetek lakóinak elszállásolására: a Skyshelter. zip elnevezésű konstrukciót az origamik ihlették, tervezése során ugyanis arra törekedtek, hogy egy összehajtható, könnyen szállítható és egyszerűen felállítható épületet hozzanak létre.

A Skyshelter.zip harmonikaszerűen összehajtogatható, és helikopterekkel bármilyen helyszínre elszállítható. Felállításához egy hatalmas, héliummal töltött léggömbre van csak szükség, ennek segítségével nő ki a földből a könnyűszerkezetes, 3D nyomtatással készülő épület. Így szinte azonnal alkalmas a hajléktalanná vált emberek elszállásolására.


Harmincszor kevesebb helyet foglal, mint az ilyen esetekben hagyományosan használt sátrak vagy konténerek. Damian Granosik, Jakub Kulisa és Piotr Panczyk az Evolo felhőkarcoló-pályázatra készítették el a tervüket, amellyel az első díjat zsebelték be, megelőzve 525 innovatív felhőkarcoló dizájnt.

Fotó: evolo.us

- FrissMédia -