AKTUÁLIS
Összbírói értekezletet tartott a Nyíregyházi Törvényszék
„Ember lenni mindig, minden körülményben” – Arany János gondolatait idézve kezdte beszédét dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke a 2018-as évet értékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón.

A törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy a bíróságok elsődleges feladata az ítélkezés, s ezzel összefüggésben kimagasló eredményekről számolt be. Az elmúlt évben mintegy 68 ezer ügy érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye bíróságaira, s 2018 végére – a korábbi évekről fennmaradt ügyek feldolgozásával – mintegy 70 ezer ügy nyert befejezést. Az év végén összesen 10.363 ügy maradt folyamatban a megyében. Fehérgyarmaton és Kisvárdán 50 százalékkal haladta meg a befejezés az ügyérkezést. Az elnök kiemelte, hogy a Vásárosnaményi Járásbíróság kiemelkedő színvonalú teljesítménye eredményeként egyetlen alkalommal sem került sor hatályon kívül helyezésre, s e bíróságon az ügyek 90 százaléka egy éven belül befejeződött.

Az elmúlt évben hatályba lépett polgári perrendtartás, közigazgatási perrendtartás, majd az új büntetőeljárási törvény gyakorlati alkalmazásának előkészülete a folyamatos, új képzési formáknak köszönhetően sikeresen megtörtént, s a bírák az új gondolkodásmódot igénylő kódexek alkalmazására felkészültek.

Nyakó Zsuzsanna kiemelte, hogy a bíróságok korszerűsítése tovább gyorsult a távmeghallgatás, illetve az e-akta bevezetésével, amit nagymértékben elősegítettek az Országos Bírósági Hivatal által biztosított elektronikus mobil eszközök. A tárgyi eszközök fejlesztése mellett az OBH „karrier-család-egészség” programjához kapcsolódóan nagy hangsúlyt fektetnek a bírósági dolgozók egészségére, melynek során emelt szintű orvosi vizsgálatot biztosítanak, illetve sporteseményeket szerveznek.

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese elmondta, hogy a stratégiai célok megfogalmazása egyrészt kihívás elé állítja a bírósági szervezetet, másrészt óriási lehetőséget nyújt a fejlődésre. Beszámolt arról, hogy az Európai Unió tagállamai között az igazságszolgáltatás hatékonyságát felmutató eredménytáblán a magyar bíróságok kiválóan szerepeltek, kiemelkedő a közigazgatási és munkaügyi bíróságok teljesítménye, a magyar bíróságok a legjobbak között foglalnak helyet az elektronikus ügyintézésre való áttérésben is. A jövőben külön jogágként működő közigazgatási bíráskodásról szólva az eddigiekhez hasonló, megalapozott ítélkezés egyik garanciájaként említette, hogy 162 bíró döntött úgy: ebben az ügyszakban folytatja tovább az ítélkező tevékenységét s mindent megtesz annak érdekében, hogy az átállás az ügyfelek számára, az ügyintézés tekintetében észrevétlen legyen.

A Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Balla Lajos jól megszervezett, s nagyon jó minőségű bírói teljesítményként értékelte a törvényszék ítélkezési tevékenységét. Az eredmények alapján mind a minőségi, mind a mennyiségi kvalitások kimagaslók. A statisztikai adatok tükrében kiválónak értékelte azt a tényt, hogy a 2017-es adatokhoz viszonyítva 2018-ban harmadára csökkent a folyamatban maradt ügyek száma. Kuriózumként üdvözölte a Nyíregyházi Törvényszéknek a Nyitott Bíróság program keretében megvalósított „kultúrmisszióját”.

- FrissMédia -