AKTUÁLIS
Örökifjak – a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar fellépésén jártunk Kisvárdán
116 éve alapították, számtalan fellépésük volt határon innen és túl, 1970 óta viselik Kodály Zoltán nevét. A férfikar legfiatalabb tagja 31, a legidősebb 87 éves. Ők a Magyar Örökség-díjas Tungsram Kodály Zoltán Férfikar, akik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei turnéjuk első állomásán, Kisvárdán a református templomban léptek fel.

Andy Vajna temetésén is énekeltek, de színpadra álltak Bud Spencerrel is egy koncert erejéig. Hazánk talán legnagyobb múlttal rendelkező férfikara, melyet a szintén nagy múltú Tungsram támogat. Így választ is kapunk arra a kérdésünkre, hogy miért pont Kisvárda.

De kik is ők? A feleletet az 1984-től művészeti vezetőként működő Pálinkás Pétertől kapjuk meg, aki 2002-ben a „Magyar Kultúra Lovagja” címet nyerte el, 2009-ben pedig karnagyi munkásságáért KÓTA díjat kapott. A fellépés előtt beszélgettünk vele.

Az Egyesült Villamossági Részvénytársaság Dal- és Önképző Egyletének énekkara 1903-ban alakult Újpesten. Érdekesség, hogy a kórus a gyár dolgozóinak és alkalmazottainak társulásaként jött létre, ami a mai napig meghatározza a férfikar összetételét.

1909 óta a férfikar Tungsram Dalkörként ismert, lévén, hogy a gyár márkaneve is Tungsramra váltott. A kórus azóta megszakítás nélkül, folyamatosan működik. Szolgálja a magyar kultúra, a dal- és zenekultúra ügyét, annak terjesztését országon belül és kívül is. Ápolja és őrzi a magyar férfikari éneklés hagyományait.

Az énekkar fennállásának 67. évében ismét nevet váltott, 1970. december 11-én vették fel Kodály Zoltán Férfikar nevet. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt Kodály Zoltán özvegye, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.

A férfikar Magyarország valamennyi tájegységén megfordult. Szerepelt egészen kis falvakban és nagyvárosokban is. Rendszeresen fellép művelődési házakban, templomokban, különféle rendezvényeken.

Külföldön Nagy-Britanniában, Írországban, Spanyolországban, Finnországban, Németországban, a volt Szovjetunióban, Észtországban és Lettországban; Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Olaszországban koncerteztek már.

A repertoárjukban több mint 300 énekkari mű szerepel, a barokk szerzőktől a modern komponisták műveiig, a magyar- és külföldi zeneszerzők dalaitól az opera- és operett-kórusművekig csaknem minden zenei stílus megtalálható. Különös figyelmet fordít az énekkar a magyar zenére, annak méltó előadására, terjesztésére. Kisvárdán ebből hallhatott a közönség közel egyórás válogatást.

- FrissMédia -