AKTUÁLIS
Óriási fejlesztések a Rétközi-tónál - videó
Csak látszólag aludta téli álmát hazánk ötödik legnagobb, 400 hektáros tava. Folyamatosak a fejlesztések. Épülnek a különleges magas házak, pihenőövezetek, kikötők, sétányok - mindez azért, hogy egy maximálisan család-, turista- és kerékpárbarát övezet jöjjön létre.

Az idei évtől az üzemeltetőknek fontos célkitűzése, hogy a Rétközi-tóhoz kirándulni, túrázni érkezők még biztonságosabban tudjanak sétálni a háborítatlan környezetben.

Kijelölt biztonságos parkolók várják az odalátogatókat, az erdei sétányokat, utakat úgynevezett kapukkal zárták le, így csak kizárólag kerékpárral és gyalog lehet ezeken a pontokon áthaladni. Mindez nagyban fokozza a biztonságot, hiszen a gyermekes szülők nyugodtan szabadjára engedhetik a lurkókat - felszabadultan adhatják át magukat a csodának, amit úgy hívnak, hogy Rétközi-tó.

Természetvédelmi terület

Hazánkban az 1996. évi LIII., a természet védelméről szóló törvény értelmében a természetvédelmi területek lehetnek országos vagy helyi jelentőségűek.

Országos jelentőségű területek esetében a miniszter hatáskörébe tartozik a kijelölés, míg a helyi jelentőségű területek esetén a települési önkormányzat jogosult a terület védetté nyilvánítására.


A helyi védelem kiegészíti az országosan védett területek hálózatát, a helyi védettséggel rendelkező területek ökológiai folyosóként és ugródeszkaként funkcionálhatnak, összeköthetik az egymástól távolabb levő üdülőhelyeket.

A helyi jelentőségű védett területeken lehetőség van arra is, hogy a település közelében jellemző tájszerkezet, tájképi elemek is megrögződjenek, és a település környékének jellemző élővilága is megmaradjon.

A hazai turizmus előtérbe kerülésével kiemelkedő szempont a helyi jelentőségű védelem számára a természeti értékekhez kapcsolódó kulturális emlékek, gazdálkodási, kézműves módszerek és hagyományok alapfeltételeinek megőrzése is.

Gazdasági és társadalmi fontosság

A helyi védelem a természetvédelmi haszon mellett rengeteg társadalmi és gazdasági előnyt is rejt magában.

Napjainkban egyre fontosabbá válik a tiszta, természetes vagy legalábbis természetközeli környezet, nagyon sokan szeretnének ilyen helyen élni, illetve szabadidejüket itt eltölteni.

A település területén található természeti értékek a közelségük miatt nagyon fontos szerepet játszhatnak a környezeti nevelés, szemléletformálás terén.

Emellett az emberek szívesen töltik idejüket, sétálnak, sportolnak háborítatlan természeti környezetben.

Egészségügyi szempontból is kedvező hatása van egy védett területnek, például egy erdőfoltnak, ami megköti a szálló port, tisztább levegőt, valamint kedvezőbb mikroklímát biztosít, mint például egy beépített, aszfaltozott terület.

A társadalmi haszon mellett a helyi védelemből gazdasági előnye is származhat a településnek: a természetvédelmi értékek sok pihenni vágyót vonzanak, főleg a szelíd turizmust kedvelők köréből, így fellendül a gyalogos, kerékpáros, lovas és vízi turizmus.

- FrissMédia -