AKTUÁLIS
Óriásberuházás Nagykállóban
Élelmiszer- és táplálékkiegészítő üzemet épít a Kiskertészek Zöldség- és Gyümölcstermelői Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a több mint 437 millió forint értékű, uniós támogatású beruházás alapkövét szerdán tették le a nyírségi kisvárosban.

A város ipari parkjában épülő üzem a két megyében (Hajdú-Bihar a másik) megtermelt almán és meggy feldolgozásán kívül étrendkiegészítő termékeket, porokat és kapszulákat állítana elő a hazai és külföldi piacra - közölte az ügyvezető. A beruházás a tervek szerint 30-40 új munkahelyet teremt majd a városban és a térségben.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, a Vidékfejlesztési program 250 pályázója több mint 4 milliárd forint fejlesztési lehetőséget kapott itt Nagykállóban. A most építés alatt álló üzemen kívül gombafeldolgozó üzemeket és hűtőházakat építenek majd a gazdák és a mezőgazdasági vállalkozások - tette hozzá a képviselő.

Az országgyűlési képviselő ugyanakkor rámutatott, hogy a város vezetése nem hatékony, fontos döntésekkel késlekednek, mint fogalmazott: ez jellemzően azért van, mivel belső viszályok nehezítik a döntéshozatal mechanizmusát a képviselő-testületen belül.

Az országgyűlési képviselő példaként említett egy 2017-ben elnyert pályázati forrás több száz millió forintját, ennek ellenére a beruházás több mint két év alatt nem kezdődött el, miközben az önkormányzat számláján van a pénz.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy ez a beruházás utat mutat, hisz, ha megyénket nézzük, elmondható, hogy mezőgazdaság a fő tevékenysége. A megyei önkormányzat a Terület fejlesztési programját megalkotta, akkor az egyik kiemelt célként a versenyképes élelmiszer gazdaság fejlesztést jelölték meg. Ennek egyik alappillére, hogy megyénkben késztermékeket gyártsanak az élelmiszeripari vállalkozások. Ne csak a zöldséget, gyümölcsöt megtermelő megye legyünk, hanem kész termékeket is állítsunk elő – fogalmazott az alelnök.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy ez a beruházás munkahelyeket hoz létre, hozzátette, hogy megyénkben hónapról hónapra javulnak a foglakoztatási adatok. Hogy ezt a kedvező tendenciát fent lehessen tartani, ahhoz beruházásokra van szükség. Megyénkben az élelmiszergazdaság növekedése 2017-hez képes 2018-ra 5,7 százalékkal növekedett. A vidékfejlesztési program keretében csak megyénkben 175 milliárd forint áll rendelkezésre. Ennek egy része a területalapú támogatás, amit közvetlenül gazdálkodók kaphatnak meg. A másik rész az élelmiszeripari beruházások támogatásra fordítható – mondta a kormánybiztos.

Bölcskei György, a társaság ügyvezetője elmondta, a társaság szabolcsi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdákat tömörít, a termeltetésen kívül hűtőházi tevékenységgel és csomagolási kapacitásokkal is rendelkezik.

A nyilvános cégadatok szerint a Kiskertészek Kft. tavaly 15 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele 437 millió forint volt, adózott eredménye pedig meghaladta a 15 millió forintot.

- FrissMédia/MTI -