KÉK FÉNY
Orgazdasággal gyanúsítják a nyíregyházi ékszerboltost a miskolci zsaruk
Vasárnap délelőtt egy csendesnek nem mondható nyíregyházi utcában a helyi forrónyomosok várakoztak egy ékszerbolt környékén. A miskolci kollégáktól fülest kaptak egy borsodi betöréssorozatot elkövetőjéről, aki az így megszerzett ékszereket hozta eladásra az ékszerboltba.

A szabolcsi zsaruk a füles alapján gyakorlatilag tetten érték az üzletelő feleket. A rendőrség megalapozott gyanúja szerint ez nem az első eset volt, a betörő már több alkalommal ugyanennek az ékszerbolt-tulajdonosnak értékesítette a szajrét.

Stábunknak az ékszerbolt tulajdonosa, egy 40 év köröli nő tagadta a gyanúsítást, azt mondta, hogy őt csak tanúként hallgatták ki a rendőrök. Ugyanakkor egy névtelenséget kérő informátorunk megerősítette, hogy a nőt bilincsben vitték el kihallgatni. A tulajdonos azt mondta nekünk, hogy hozzá bárki vihet be ékszert eladásra, hisz’ ez is az ékszerbolt tevékenységi köréhez tartozik.

Neki nem kötelessége ellenőrizni, hogy a bevitt ékszer honnan van – jegyzi meg. Csakhogy, mint kiderült, a tolvaj nem az első alkalommal volt a nyíregyházi ékszerboltban. Azaz nem egyszeri esetről van szó, hanem rendszeresen visszatért a borsodi zsákmányt eladni a férfi.

Egyébként az üzlet, noha a tábla szerint nyitva kellett volna lennie, zárva volt. A tulajdonos akkor jött ki, amikor észrevette, hogy fotózunk – először nem tudta mire vélni a dolgot, majd amikor felvilágosítottuk, heves tagadásba kezdett.

Úgy tudjuk, hogy a bolt tulajdonosával szemben már máskor is felmerült az orgazdaság gyanúja.

A jelenlegi tényállás szerint a gyanúsított a Miskolcon, Mályiban és Kistokajban lévő családi házakból fél év alatt csaknem 5 millió forint értékű ékszert és pénzt zsákmányolt. A lezárt ingatlanokba a nyílászárókat befeszítve jutott be, a házakban minden esetben készpénzt és ékszereket keresett. Volt olyan alkalom, amikor külföldi fizetőeszközöket – eurót, dubaji dirhamot - talált, azokat szintén magával vitte. A sértetteknek esetenként 200 - 600 ezer forint kárt okozott, de volt olyan is, amikor a kár összege elérte a 2,5 millió forintot.

A gyanúsított az ékszereket Nyíregyházára vitte, hogy az említett ékszerboltban értékesítette azokat. Most vasárnap is éppen az ékszerboltban tartózkodott, a korábban megszerzett értékeket próbálta eladni, amikor igazoltatták és megtalálták nála a betörésekből származó tárgyakat, valamint közel félmillió forintot és a néhány nappal korábban ellopott dubaji dirhamot is.

A büntetett előéletű gyanúsítottal szemben több rendbeli lopás miatt indult eljárás, ezért akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A büntetés mértékére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Tartani kell attól is, hogy a bizonyítékok elrejtésével megnehezítené a bizonyítást, vagy újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására, így egy hónapra, január 1-ig elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A nyíregyházi ékszerbolt tulajdonosa szabadlábon védekezik.

A bíróság döntésével szemben a gyanúsított és védője fellebbezett, ezért az nem végleges.

- FrissMédia -