NAGYVILÁG
Belföld
Operatív törzs: leállítják a nemzetközi vasúti közlekedést
Ahol van vonat, ott kevesebb buszjárat lesz, a helyközi közlekedésben pedig minden egészségügyi dolgozó ingyen utazhat.

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján beszámoltak a legfrissebb adatokról és a kijárási korlátozással kapcsolatos fejleményekről. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a veszélyhelyzet bejelentése óta nagyot csökkent a közterülethasználat, ami annak a jele, hogy az emberek betartják a népegészségügyi intézkedéseket.

A helyközi közlekedésben minden eü-dolgozó ingyen utazhat. A többieket arra kérték, hogy mindenki előre vásároljon menetjegyet, a Volán buszvezetőinél ugyanis megszüntették az első ajtós jegyvásárlást. Ehhez elkészült a mobilapplikáció és folyamatban van a Volánnál a mobil bérletjegy fejlesztése is. A márciusi bérleteket április közepéig elfogadják.

A helyközi buszok a tanszüneti rendnek megfelelően járnak, az agglomerációs kék buszok szintén ritkított menetrendben járnak. A MÁV és a Volán járatait összehangolják: leállítják azokat a Volánbuszokat, amelyeket kivált a vasút. A nemzetközi vasúti járatokat leállítják. A közösségi közlekedésben 1,5 méteres távolságot kell tartani és újból felhívták a figyelmet a kézmosás, fertőtlenítés fontosságára is.

A határokon minimalizálták a torlódást az áruforgalom gördülékenysége érdekében. Belépéskor az árufuvarozókat ellenőrzik. Magyarországon nincs áruhiány, ellátási probléma, a raktárak feltöltése viszont hosszabb időt vehet igénybe.

A felsőoktatásban zavartalanul zajlik a digitális távoktatás, amit a rektorok maguk hosszabbítottak meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a fiatalokat arra kérte, a számukra kijelölt időpontokban járjanak vásárolni. Az időseket pedig arra kérte, hogy maradjanak otthonaikban, ugyanis az ő védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak más személlyel. A családtagokat és az önkormányzatokat kérte, hogy gondoskodjanak az idősekről, a nagyobb családi összejöveteleket azonban kerüljék. Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban a higiénia fenntartására hívta fel a figyelmet, az immunrendszer erősítésére pedig az egészséges étkezést javasolta.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a kijárási korlátozások megszegéséért 5 és 500 ezer forint közötti büntetés is jáhat. Az egészségügyi beszerzések folyamatosak, szombaton már megérkezett egy 27 tonnás egészségügyi szállítmány. Az alezredes elmondta, hogy a honvédelmi irányítótörzsekhez hasonlóan hétfőtől elindul a kórházparancsnoki rendszer. Ennek célja, hogy a katonai készletgazdálkossal betartassák a járványügyi intézkedéseket.