KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Önök tudnak apacs szót?
A hualapai indián rezervátumban hallottam életemben először valakit apacsul beszélni. A hualapaiak a Grand Canyon környékén élnek, itt van egy nagy rezervátumuk.

Ők üzemeltetik a nyugati látogatóközpontot, és ők építették a Skywalk nevű üvegfenekű kilátót a kanyon egyik szakaszán. Egymás között is angolul beszélnek. A törzsi terület fővárosában, Peach Springsben azonban több helyen is kiírták az ajtóra: GAMYU! Megkérdeztem egy indián hotelben, mit jelent ez a kifejezés. Isten hozott, ezt jelenti hualapai nyelven – jött a válasz. Sajnos új barátom más szót nem ismert törzse nyelvén, viszont délebbről, Új-Mexikó környékéről hozott feleséget, úgyhogy tudott egy mondatot apacsul. Később utánanéztem, és kiderült, hogy az apacs nyelv elvileg kihalt. A törzs még élő tagjai (kb. 5-6 ezer fő) rokonaik, a navahók (navajók) nyelvét használják. Ezt nehéz megállapítani, mert több mint ezer indián nyelv létezik, és sok a kevert nyelv is. Az észak-amerikai rezervátumok turisztikai, kereskedelmi jelentőségének növelése együtt jár az indián szavak feléledésével. A főleg belföldi, angol anyanyelvű turisták kedvéért illik helyi nyelven köszönni, illetve pár alapszót elmondani. Emiatt számos törzsi területen sziú, soson vagy irokéz nyelven köszöntik a vendéget (az irokéz nyelvek közé tartozik a híres cherokee indiánok nyelve is). Az indiánok azonban többségükben igazából angolul beszélnek.

KRR

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.