AKTUÁLIS
#önkéntes
#tűzoltók
Önkéntesség, hivatás, emberség
Mikor meghívást kaptam egy jótékonysági akcióra a demecseri tűzoltóktól, szokványos, amolyan „karácsony van, jótékonykodjunk egy kicsit” elcsépelt akcióra számítottam. Aztán ma, a megbeszéltek szerint a nyíregyházi kórház gyermekosztálya előtti találkozónál gyökeresen megváltozott a véleményem.

14 önkéntes tűzoltó, akik szemében valódi elszántság és önzetlenség sugárzik. Jöttek, mert úgy érezték, hogy jönniük kell. Társadalmi felelősségvállalás mindazon túl, hogy az év 365 napján ezt teszik munka mellett - pont úgy, mint a nagyok, csak épp fizetséget nem kapnak érte. Demecseri központtal öt település tartozik hozzájuk. Önálló bevetési egységként bármikor riaszthatóik legyen szú egy baleset vagy tűzeset. Vezetőjük elmondta a kórházi „látogatás”, hogy ők egy nagy család. És valóban, ahogy elnézem őket szinte rezdülésig ismerik egymást olvasnak egymás gondolataikban. Képesek egyként megmozdulni. És bizony erre szükség is van, hiszen a kisváros önkéntesei tűzoltóságot építenek maguknak, így el kell nekik is a segítség.

A mai akciójukvaz első ilyen típusú, ami az önzetlenségről és a segítségről szól, de talán a legfontosabb üzenete a szeretet és az empátia. Dr. Djogni Judit, a nyíregyházi kórház gyermekosztályának gazdasági vezetőjének koordinálásival látogatták végig a gyermekosztály hét részlegét, hogy a tűzoltók szétosszák a rengeteg plüssállatot, gyümölcsöket, játékokat a kis betegeknek.

Önzetlenség, amikor találkozik, annak különös elegye minden szívet megérint. Judit minden osztályt bemutat a lánglovagoknak és bizony a szemek olykor nem maradtak szárazon. látva a nővéreket, ahogyan a picurikat sajátjaikként szeretgetik, különösen rehabilitációs osztályos, ott, ahol sajnos olyan gyermekek is vannak, akiket a szüleik nem látogatnak. A kis csapat az osztályról távozva elcsendesedik. A tűzoltók párjaik – mert, hogy sokukat ők is elkísértek – lehajtott fejjel töprengenek, nehezen távoznak az osztályról.

Többszörösen különleges élményben volt részem, hiszen minden gyermekosztály részlegen a karácsony jegyében gyönyörű fák és dekorációk teremtenek otthonos környezetet a lábadozó apróságoknak. Judit elmondja, hogy ha csak tehetik, az ünnepekre hazaengedik az apró betegeket, hiszen a családi környezetnél gyógyítóbb közeg nem létezik. Akinek maradni kell ők sem maradnak szülők nélkül, hiszen a nyitott kórház alappillére, hogy egy szülő a nap 24 órájában ott lehet a gyermekével. És aki árva, őket a nővérek munkaidejükön kívül látogatják meg.

Az ők mindennapjait színesítették meg a demecseri önkéntes tűzoltók, átadva mindazt, amit úgy hívunk: emberség.

Egy pillanatra álljanak meg és gondoljanak mindazokra, akik önkéntesként vagy hivatásosként teszik a dolgukat nap mint nap, akkor is, amikor mi a jó meleg szobában épp szeretteink körében az ajándékokat bontogatjuk ki.