AKTUÁLIS
Önerőből képtelenség lett volna megvenni
​Az évi 40 milliós költségvetéssel gazdálkodó 700 fős település, Újdombrád mindennapjait teszi könnyebbé a Magyar Falu Program keretében beszerzett közel 15 millió forintos kisbusz. Az önerő nélküli fejlesztés jelentősen növeli a településen élők mobilitást, egészségügyi ellátásuk biztonságát.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos a térség kormánypárti országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, hogy Újdombrád a térség második legkisebb települése, ennek ellenére dinamikusan fejlődik. A Magyar Falu Program lényege pont ez: a kis települések is fejlődhessenek, hiszen sok pályázaton pont a méretüknél és lakosságszámuknál fogva nem tudtak elindulni. A Magyar Falu Program egyszerűsített pályázati rendszer, ami figyelembe veszi a kistelepülések adottságait, lehetőségeit. A ma átadott kisbusz révén a településen élők mobilitása jelentős mértékben növekedett - fogalmazott a képviselő.

Szoboszlai József független polgármester, aki 2019 októbere óta vezeti a települést azt mondta, hogy ezzel a kisbusszal a település minden lakója jól jár, a mindennapok válnak könnyebbé. Kiemelte, hogy Újdombrádon sok idős lakó éli mindennapjait, a kisbusz segítségével például a járóbeteg szakorvosi ellátás sokkal könnyebben elérhetővé válik számukra.

Újdombrádnak „óriási segítség” a Magyar Falu Program (MFP) pályázati rendszer, hisz önerő nélkül tudnak fejleszteni. Ez azért fontos, mert egy 40 millió forintból gazdálkodó településnek még 1-2 millió forintos önerő előteremtése is nehézségekbe ütközik. A falu vezetője elmondta, hogy a településükön folyamatban van a szennyvíz-beruházás. Természetesen továbbra is pályáznak a kistelepüléseknek szánt forrásokra, így út- és épületfelújításokra is.

13 év szociális, ápolói munka után Bodnárné Ilona egy hónapja pályázta meg a falugondnoki állást. Ezzel a megye első és eddig egyetlen nője, aki Újdombrád új falugondnoka. Mint mondta, a 12 éves szociális szférában eltöltött idő hatalmas előnyt jelent a mostani feladat ellátáshoz. Jól ismeri a településen élők gondjait, problémáit. A ma átadott kisbusz a mindennapi munkáját könnyíti, segíti jelentősen.

A ma átadott kisbusz a Magyar Falu Program, 2019 Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására kiírt pályázat révén mintegy 15 millió forint vissza nem terítendő támogatásból valósult meg. Pályázat keretében beszerzésre került egy 9 személyes VW Transporter kombi HT 2.0 TDI típusú kisbusz, amivel a településen a falugondnoki szolgálat működése is elindult.