NAGYVILÁG
Külföld
Önálló magyar mentőakció indul Kabulba
Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek - tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, "őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk" - közölte az államtitkár.

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja - jelentette ki.

Közben az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt tervezi, hogy felgyorsítja az evakuálás ütemét Afganisztánból, miután korábban a kabuli nemzetközi repülőtéren kialakult káosz miatt az amerikai hadsereg ideiglenesen leállította a légiközlekedést - közölte keddi sajtótájékoztatóján Hank Taylor vezérőrnagy.

"A következő 24 órában az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy óránként egy járatot elindít Kabulból, ez napi lebontásban akár 5000-9000 ember evakuálását is jelentheti." - mondta Taylor. A vezérőrnagy kiemelte, hogy küldetésük nem változott, "kötelességünk határozottan megvédeni az amerikai és az afgán életeket." A katonai szakember a missziót "történelmi jelentőségűnek" nevezte.

"Szeretném megerősíteni, hogy a jelenlegi küldetésre összpontosítunk, hogy megkönnyítsük az amerikai állampolgárok, a speciális bevándorló vízumot (SIV) igénylő és a veszélyeztetett afgánok biztonságos evakuálását. Hogy őket a lehető leggyorsabban és a lehető legbiztonságosabban elvigyük Afganisztánból." - fogalmazott Taylor.

Hétfőn ideiglenesen felfüggesztették a légiközlekedést, miután kétségbeesett afgánok árasztották el a kifutópályát a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren. Néhányan közülük egy C-17-es amerikai katonai szállítógépbe kapaszkodtak, majd a felszállást követően lezuhantak és többen életüket vesztették.

A vezérőrnagy beszámolója szerint a történtek ellenére hét C-17-es repülőgép indult el hétfőn Kabulból, amelyen körülbelül 700-800 embert menekítettek ki az ázsiai országból, köztük 165 amerikai állampolgárt.

Az amerikai katonai járatok néhány polgári repülőgéppel együtt folyamatosan érkeznek és távoznak a kabuli repülőtérről - erről William Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Taylor arról is beszélt, hogy éjszaka kilenc légierő C-17-es szállítógép érkezett Kabulba felszereléssel és körülbelül 1000 katonával. A nap végére több mint 4000 amerikai katona lesz a helyszínen - tette hozzá.

A Pentagon szóvivője, John Kirby arról számolt be, hogy a repülőtér amerikai parancsnokai közvetlen kapcsolatban állnak a tálib parancsnokokkal, hogy elkerüljék a feszültséget. Az Egyesült Államok hétfőn megállapodást kötött a tálibokkal, hogy nem zavarják meg a kiürítést a kabuli nemzetközi repülőtérről. A jelentés szerint az egyezséget a katari Dohában kötötték magas rangú tálib tisztviselők és Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok térségért felelős Középső Parancsnokságának parancsnoka.

Kirby kedden arról is beszélt, hogy a tálibok egyelőre nem indítottak ellenséges akciókat, és a legyőzött afgán hadsereg több száz tagja tartózkodik a repülőtéren, akik segítik az evakuálást. A szóvivő megerősítette, hogy az amerikai erők augusztus 31-ig befejezik az evakuálás felügyeletét.

- MTI -