NAGYVILÁG
Külföld
#székely
#Erdély
#vonat
#Össznemzeti Zarándokvonat
#MÁV
Olyan lesz, ami még sosem volt! – 2018 nyarán is indul az Össznemzeti Zarándokvonat
"Jár szemem a kedves kis anyán s azt gondolom: Itt megy a hazám." - Illyés Gyula versével nyitotta meg Dévai Nagy Kamilla az Össznemzeti Zarándokvonat sajtótájékoztatóját. 2018-ban már 11. alkalommal fog útnak indulni a Csíksomlyói Expressz és a Székely Gyors. A már ismert és kedvelt programok között sok meglepetés is felbukkan.

Székely himnusz, kiváló borok, adománygyűjtés és szárazon nem maradó szemek. Vélhetőleg ezek mind részesei lesznek annak az utazásnak, amit a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. közösen szervez.

Ez lesz az az út, amikor várhatóan tízezer fölé emelkedik azoknak a résztvevőknek a száma, akik valaha utaztak az Össznemzeti Zarándokvonattal. - mondta Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezerigazgatója. - Ezzel együtt idén lesz tíz éves az együttműködésünk a Kárpáteurópa Utazási Irodával.

A csaknem fél kilométer hosszú vonat utasait több olyan program is várja, ami még soha nem volt az Össznemzeti Zarándokvonat hagyománya alatt. Petrus Györgyöt, a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetőjét kérdeztük.

Aki Csíkszentsimon felé megy a külön váló vonattal, számára egy egészen különleges programmal készülnek. Bár az már öt éves hagyomány, hogy Böjte Csaba, a rendezvény fővédnöke adományokat gyűjt árvái javára, de eddig még sosem volt olyan találkozó Csabával, mint most lesz. Többek között lovasbemutatóval is készülnek Csíkszentsimonon és az igazi Csíki sört is megkóstolhatják majd a résztvevők. Aki viszont Madéfalva felé megy, részt vehet a Pünkösdi Forgatagon, ahol Dévai Nagy Kamilla koncertet ad és Magyarországi Borrendeknek köszönhetően a legkiválóbb borokat kóstolhatja meg az anyaországi és az erdélyi borvidékekről.

A négy napos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján az ötszázezer zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú.