NAGYVILÁG
Külföld
Olimpiát rendezne India 2036-ban
India szívesen adna otthont a 2036-os nyári olimpiai játékoknak, amelyeket három vagy négy városban bonyolítana le.

A Föld hetedik legnagyobb és 1,38 milliárd lakosával a második legnépesebb országának rendezési szándékáról Narinder Batra, az Indiai Olimpiai Szövetség (IOA) elnöke, egyszersmind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja nyilatkozott. "A témában tárgyalásokat folytatok a NOB-bal" - idézte a sportdiplomata szavait az insidethegames.biz. A szóba jöhető települések közül csak Ahmedabadot nevezte meg, mondván, hogy az ottani Motera Stadionban lenne a nyitóünnepség, és az atlétikai versenyek sora. A létesítmény - hivatalos nevén a Narendra Modi Stadion - a világ legnagyobb arénája, amely 132 ezer néző befogadására alkalmas, és újjáépítését tavaly februárban fejezték be.

Batra igen jónak tartja országa olimpiarendezési esélyeit, de hozzáfűzte: kemény versenytárs lehet Katar és Indonézia, amelyek szintén komolyan érdeklődnek a 2036-os játékok iránt. Oroszország ugyancsak pályázni készül, míg a portál szerint a török nagyváros, Isztambul is várhatóan megújítja jelentkezését. Európából további több lehetséges kandidáló akad, a forrás Berlint és Londont említette meg név szerint is.

A már gazdára talált nyári olimpiák közül a 2024-est Párizs, a 2028-ast Los Angeles, a 2032-est pedig az ausztráliai Brisbane rendezi.

-MTI-