KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
#Szónokverseny
#Kossuth-szónokverseny
Ők ma a legjobb magyar szónokok
​Soha ennyire magas színvonalú szónokversenyen nem voltam, amióta zsűrielnök vagyok, pedig lassan diplomázhatnék zsűrielnökségből - mondta el a 20. Szónokverseny után Kiss Róbert Richard. Az első helyet Hegyi Laura, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója nyerte el.

Kossuth Lajos szellemiségében rendezték meg a 20. Szónokversenyt. A döntőben 20-en mérték össze verbális és mentális képességeiket.

Az első helyet Hegyi Laura szerezte meg. A második helyen Antal Tünde a csíkszeredai Sapientia Egyetem diákja végzett. A harmadik egy középiskolás, a szintén Erdélyből érkező Rancz-Gyárfás Hanna lett. Ő kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnáziumban tanul.

A versenyzőknek két feladatot kellett megoldaniuk.

1. Kossuth: Az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván, az igazságtalan csak önmagát.

2. Szabadon választott feladat. Vagy arról kellett beszélni, hogy lesz majd “szingli bácsi” és “szingli néni”? De választható volt az "amelyik tyúk sokat kárál, keveset tojik" téma is.

A zsűri egyenként is értékelte a versenyzőket.

Hegyi Lauráról a következőket írták: Boldog karácsonyt kívánt! Jó volt a netes búza learatásának gondolata. Isten az embert a maga hasonlatosságára teremtette. Nagyon jól gesztikulál. Segíts, mert üres a háló - Péter lelki ürességét is jelentette. Tökéletes beszéd volt. A szabadon választott témánál így írtak róla: Candide-tól a büdös szájú férfiig jutottunk. Csak együtt lehetünk tökéletesek.

Antal Tünde értékelése: Aranyozott terepjárót még nem láttam, de jó volt elképzelni. Igazságtalan: nehéz kérdés, mi az. A szabadon választott témánál így írtak róla: Utálja a tyúkot. Unokaöcsém a teljes baromfiudvart utálja, mert egyszer a kakas megkergette. Nagyon szuggesztív az előadásmódja.

Rancz-Gyárfás Hannát így dicsérték: A madár tud repülni, te meg nem. Igazságtalanság csak ott van, ahol döntés. Vagyis mindenhol. A diszkrimináció fogalmát remekül megtanulta. A szabadság többet jelent lánc nélküli kezeknél. Nagy problémája van a részigazságokkal. Az emberi lét fő eleme a csalódás. A szabadság az igazságnál kezdődik. A szabadon választott résznél talán az övé volt a legfrappánsabb mondat: Nem vagyok hercegnő attól, hogy kinyílik előttem a teszkós ajtó.