AKTUÁLIS
Ők az év önkéntesei megyénkben
Kedden este adták át a Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében az Önkéntesek Világnapja alkalmából Az év megyei önkéntese pályázat díjait.

Az idén Az Év Önkéntese díjban részesült Gál Erika, Jonas Bernadett- Mercedes valamint Lőrinc Péter.

Gál Erika kárpátaljai származású, magyar nemzetiségű, 2010 óta él életvitelszerűen Magyarországon, Barabás községben családjával. Három gyermek édesanyja. Letelepedése után beilleszkedve azonnal kivette a részét a helyi civil életből. Számos civil és önkormányzati rendezvényen segédkezett. A helyi polgárőr szervezet oszlopos tagjaként is bekapcsolódott a település életébe. A háború kitörésének kezdetétől intenzíven részt vett a menekültek fogadásában, ellátásában.

A Szatmárnémetiben született Jonas Bernadett 14 éves kora óta aktív tagja a helyi közösségnek. Fiatal korában megtapasztalta, hogy milyen egy-egy helyi kezdeményezés részese lenni, aláírást gyűjtött, ha kellett, szemetet szedett, de ugyanakkor a programok megszervezésében és lebonyolításában is nagy szerepet játszott és játszik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy mára már a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés alelnöki pozícióját tölti be. Elkötelezett, és szívvel-lélekkel végzi a munkáját.

Lőrinc Péter a Máriapócsi Polgárőr Egyesület alapító tagja, az aktív polgárőr szolgálatot 2003. október 17-től teljesíti. Az egyesület megalakulásakor előzetesen Máriapócson végeztek bűnmegelőzési tevékenységet, míg a szomszédos Pócspetrire úgynevezett mobil polgárőr szolgálat keretében jutottak el, mivel ott nem működik önálló polgárőr egyesület. A két település lakosságának és vezetésének a kezdeményezésére 2015. július hónaptól az egyesület további 20 polgárőrrel gyarapodott, akik pócspetri lakosok, így most 45 fős létszámmal tevékenykednek, immár két településen.

A díjak átadását megelőzően jótékonysági est volt, a "Civil összefogás a kárpátaljai közösségekért - Adventi Adománygyűjtés kárpátaljai óvodák, iskolák, gyermekotthonok számára” címmel.

- FrissMédia -