SPORT
#lovasverseny
#dögei lovasok
#Ameko LSE
#Gulyás Dominik
#Bertók Viktor
Ő az egyedüli szabolcsi lovas a Díjugrató Talent Programban
Gulyás Dominik, az Ameko Team lovasa, Bertók Viktor tanítványa fiatal kora ellenére már számos díjugrató, díjlovas versenyt nyert, megyei, régiós és több országos bajnoki címmel is dicsekedhet a korosztályában és tavaly felvételt nyert a Díjugrató Talent Programba egyedüli szabolcsi lovasként.

A fiatal lovas a kiemelkedő sportteljesítménye mellett nagyon jó tanuló és szorgalmas gyerek. Minden szabadidejét a lovak körül, az Ameko Lovasklubban tölti, ahol edzője irányítása alatt készül az egyre magasabb szintű hazai és nemzetközi versenyekre. Az edzések alkalmával 4-6 lovat lovagol, saját maga ápolja, tisztítja és nyergeli azokat.

Az eredményei magukért beszélnek, hiszen a tavalyi szezonban 30 első helyezést ért el, és több mint 100-szor állt dobogón a különböző regionális és országos versenyeken, bajnokságokon. Megnyerte a Korosztályos Championatus mindkét fordulóján a stílusversenyt, és egyéniben ezüstérmes lett a gyermek kategóriában. A Platthy József Regionális döntőn is megnyerte a Kezdő Lovasok bajnokságát. Díjlovaglásban többszörös országos bajnok a Haladó Gyermek kategóriában.

A tavalyi évben minden stílusversenyben 8. feletti stíluspontot kapott az ország legnagyobb versenyein. Az elmúlt évben a Díjugrató Talent Programba nyert sikeres felvételt, ahol a Talent edzői kar és a szövetségi kapitány is nagyon elismerően nyilatkozott Dominik képzettségéről, felkészültségéről és tehetségéről.

Ismerjük meg Dominikot egy kicsit közelebbről:

Hogyan kezdtél el lovagolni és miért pont a díjugratás mellett döntöttél?
Keresztapám, Bertók Viktor üzemelteti az Ameko Lovascentrumot ahol akaratlanul is belekerültem a „lovas világba”, hiszen minden szünidőmet itt töltöm és lovagolok. Négyéves koromban kezdtem megismerkedni a lovakkal, és ha csak tehettem, mindig a közelükben voltam.

Milyen lovakon lovagolsz, ki segít kiválasztani a megfelelő lovat?
Több lovat is lovagolok, ami segíti a fejlődésemet. Vannak jól képzett lovaim, Ameko Shiherizada, Ameko Finesse, de van több fiatal lovam is, amikkel edzek és versenyekre járok. Jelenleg tíz olyan lovunk van, amikkel tudok edzeni, versenyezni, mindegyik más és mindegyiket másként kell lovagolni. A lovak a keresztapámé, ő lovagolja, képezte ki őket és vezeti az edzéseimet.

Mit tudhatunk az eddigi lovas lovas pályafutásodról?
Tavaly előtt tettem le sikeresen a Rajtengedélyvizsgát, de már előtte is versenyeztem Póni Klubban és Gyeposz versenyeken. Többször voltam Gyeposz és PK országos bajnok különböző kategóriákban díjlovaglás és díjugratásban. A gyermek Championatuson kétszer voltam ezüstérmes, a stílusversenyekben nagyon jó pontokat szoktam kapni, aminek nagyon örülök, mert a stílusos lovaglás az meghatározó, ha az ember magasabb szinten szeretne eredményes lenni.

Egy napon hány lovat lovagolsz, és hogyan néz ki egy edzésed?
Átlagosan napi 4-6 lovat lovagolok, de ez sok mindentől is függ, hogy alapozás van, formába hozás vagy éppen versenyszezon. Az edzéseket Viktor vezeti mindig és nagyon komolyan vesszük az edzéseket a folyamatos fejlődés érdekében. De nem csak velem, hanem a minden Amekos tanívánnyal és csapattársaimmal is komolyan foglalkozik. Eredményeinket is ennek tulajdonítom.

Tavaly bekerültél a díjugrató Talent-programba, mesélj róla!
A programra minősülni kellett a korosztályomnak kiírt pályákon, ez volt az alapkövetelmény három teljesített pálya. A programba való bejutás felvételi vizsga alapján történt. Én elsőként indultam, ami igen nehéz ilyen esetben, mivel nem volt alkalmam másokat megnézni a pályán. A pálya egy nagyon technikás nehéz pálya volt. Először a saját edzőmmel áttekintettük a vonalvezetését, megbeszéltük mit kell csináljak, majd a bemelegítés után lelovagoltam a pályámat. A pálya teljesítése után értékelték a pályámat majd egy talentes edzővel kellett melegítsek ami kb 5 perc volt és újra lelovagoltam a pályát. A vizsga sikerült lovam Ameko Shiherizada nagyon jól ment, szép hibátlan folyamatos pályát lovagoltunk.

Mik a céljaid a lovassportban?
Az idén a Gyermek Díjugrató válogatottba kerülés a fő cél, és a Gyermek CSIO versenyeken való eredményes szereplés és az Európa Bajnokság, ezek mellett természetesen a régiós és az országos versenyeken való tisztes helytállás.