Tudomány és Technika
#Mars-expedíció
#Hawaii
#NASA
#kísérlet
#űrhajós
Nyolc hónapig Hawaii volt a Mars
Hawaii egyik elhagyatott részén alakítottak ki a vörös bolygóéhoz hasonló körülményeket, hogy teszteljék és jobban megértsék azokat a kihívásokat, amelyeket majd a Marsra utazóknak kell teljesíteniük. Nyolc hónap után ma térhetnek haza a résztvevők.

Vasárnap véget ér a NASA Hi-Seas elnevezésű programja, amely során hat kutató – két nő és négy férfi - töltött el nyolc hónapot a Hawaii-on található Mauna Loa vulkánon. A program ötödik expedíciójának célja az volt, hogy teszteljék: milyen pszichológiai hatásokkal jár majd a tényleges Mars-küldetés, hogyan hatnak az ottani körülmények és a teljes elszigeteltség a jövőbeli program asztronautáira.

000mars3

A már említett vulkán lejtőit találták a Marshoz leginkább hasonló helyszínnek - ott egy kétszobás házéval megegyező méretű, különleges sátorépületben éltek a tudósok, folyamatos megfigyelés alatt. Külön erre a célra tervezett szenzorokkal mérték az állapotukat, azokat a fizikai és mentális változásokat, melyek a bezártság hatására jelentkeztek náluk. Arra az esetre pedig, ha valakinek már elege lett volna a többiek társaságából, a virtuális valóság eszközei nyújtottak megoldást – melyekkel akár egy trópusi szigeten is érezhette magát a menekülni vágyó.

A kommunikáció a külvilággal 20 perces késleltetéssel történt – ennyi ugyanis, amíg a Marstól eljut a jel a Földig. Részletes információkat még nem közöltek, hiszen az elemzés még hátravan, de a program vezetője, Kim Binstead az AP-nek annyit elmondott, hogy a legénység tagjai saját naplót is írtak az élményeikről és célzott arra is, hogy a 8 hónap alatt - nem túl meglepő módon - volt köztük konfliktus. Ezért a legfontosabb, hogy a tényleges Mars-programban résztvevők rugalmasak legyenek, és túl tudjanak lendülni a felmerülő nehézségeken.

000mars

A most hazatérő tudósok tapasztalataik elemzése után újabb feladat előtt állnak: az ő dolguk lesz, hogy segítsék a legmegfelelőbb emberek kiválasztását a Mars-expedícióra, melyre a NASA reményei szerint mindössze 2030-ig kell várnunk.

- FrissMédia -