PUZZLE
Cukiság
#varacskos disznó
#Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi, nagy fejű, ronda, mégis cuki
Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, alkalmazkodóképessége páratlan.

Ez a közepes termetű párosujjú patás nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésnek köszönheti ,ez valószínűleg a szem és arc védelmét szolgálja, ráadásul szemfogai jellegzetes agyarrá módoltak, melyek akár 30 centiméter hosszúak is lehetnek, így adva különleges külsőt az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

Hosszú vékony lábaival igen gyorsan, akár 50 kilométeres sebességre is képes a futni, miközben bojtos farkát felfelé mereszti.

Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel, védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki az állat lábán. A malacok 170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, s 10 napos koruktól fogva követik anyjukat - meséli Petró Zsuzsa, az Állatpark szóvivője.

A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg 2 ivarérett nőstényből s 1-1 kan süldőből áll, akik a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek, hogy a Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék. A konda jó választásnak bizonyult, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették a fekete kontinens élővilágát bemutató területet - teszi hozzá a szóvivő.